Syrská armáda rozmístila v okolí města Hamá tanky, pokračuje zatýkání

Damašek – Syrská armáda dnes poslala vojáky do centra města Hamá, na přístupové cesty pak rozmístila tanky. Právě Hamá se před dvěma dny stala dějištěm největší protestní demonstrace proti režimu prezidenta Bašára Asada od března, kdy v Sýrii vypukly protivládní nepokoje. Podle aktivistů pro lidská práva byly zatčeny už desítky lidí, informuje agentura Reuters.

Armáda zatýká i v provincii Idlib - ve městě Džabal az-Závíja vojáci s obrněnými vozy „boří domy aktivistů a zatýkají jejich příbuzné, aby je donutili se vzdát“, uvedl předseda syrské organizace na monitorování lidských práv Ramí Abdar Rahmán. 

Švýcarská vláda dnes oznámila, že vysoce postaveným syrským činitelům zmrazila 27 milionů švýcarských franků (530 milionů korun).

Bašár Asad čelí už skoro čtyři měsíce bezprecedentním nepokojům obyvatel, kteří požadují jeho odchod. Prezident se snaží nepokoje zlikvidovat silou a nasadil i armádu. Při potyčkách s demonstranty už bylo zabito asi 1 400 lidí. Podle nevládních organizací navíc tisíce lidí v důsledku násilí utekly ze svých domovů.