Při syrských protestech opět umírali lidé

Damašek - Další masové protesty proti vládě ovládly syrská města. V Hamá demonstrovalo podle syrské opozice rekordních půl milionu lidí, Syřané vyšli do ulic také v Damašku, Homsu a na dalších místech. Bezpečnostní síly zabily nejmíň 20 demonstrantů. Opozice dala protesty najevo, že se nechce zúčastnit dialogu s vládou. Prezident Bašár Assad ho svolal na neděli.

Mluvčí koordinačních výborů, které organizují protesty, prohlásil, že výbory nevyšlou nikoho na nedělní konferenci národního dialogu svolanou vládou. „Dialog nepřipadá v úvahu, nebudeme hovořit s vrahy. To volají lidé v ulicích. Hamá je obléháno a jeho občané masakrováni. Syřané jsou mučeni. Dialog s tímto režimem by byl zostuzením mučedníků. Nevěříme, že součástí tohoto režimu je někdo, kdo věří v dialog,“ řekl mluvčí opozice Muhammad Abdalláh. 

Obyvatelé Hamá, které se stává symbolem odporu vůči vládě, dnes na pochod přišli s vlajkami, ale také s olivovými ratolestmi a voláním: Klekáme si pouze před Bohem. V okolí města stále operuje armáda s tanky, desítky rodin uprchly do okolních vesnic. Vojáci bránili obyvatelům okolních měst vstoupit do města a zúčastnit se demonstrace. 

Při dnešních protestech v Homsu, Damašku a jeho okolí a v severní provincii Idlib zahynulo osm lidí. V přístavu Banijás prý vládní síly rozehnaly i pomocí ostré střelby demonstraci a zatkly desítky lidí. Ve městě Rakká na severovýchodě země byli zraněni nejméně dva demonstranti.