V Malajsii policie zatkla přes tisíc opozičních demonstrantů

Kuala Lumpur - Na tisíc čtyři sta lidí zadržela policie v malajském hlavním městě Kuala Lumpur mířících na zakázané shromáždění. Podle agentury AP bylo mezi zadrženými i několik představitelů opozice. Místopředseda opoziční Všemalajsijské islámské strany Mohamad Sabu prohlásil, že Kuala Lumpur je uzavřen a odříznut od světa. Policie tam totiž uzavřela silnice a nádraží a použila proti demonstrantům slzný plyn i vodní děla. Tisíce lidí tam požadují reformu volebního systému a protestují proti plánovaným ekonomickým reformám premiéra Nadjiba Razaka. V centru jindy rušného města se zastavila doprava a ulice vždy plné turistů jsou pusté. Příměstské vlaky ale jezdí a oblasti kolem Kuala Lumpuru fungují jako obvykle.

Podle světových agentur oponenti svým protestem stupňují tlak na premiéra Najiba Razaka, který se chystá k nepopulárním ekonomickým reformám. Policie v Kuala Lumpuru uzavřela silnice i nádraží a ke stadionu, na němž se mělo shromáždění konat, přesunula vodní děla. V ulicích jsou rovněž tisícovky policistů, kteří v ulicích rozmístili silniční zátarasy.

Zatčenými osobami byli údajně lidé, kteří se shlukovali na různých místech metropole a chystali se pochodovat ke stadionu. Podle agentury AP do ulic malajské metropole přišlo s požadavkem volebních reforem více než dvacet tisíc lidí. Tisíce lidí proudících ke stadionu provolávalo slogan „Ať žije lid“ a nesly žluté balonky a květiny. Policie se pokusila dav rozehnat i slzným plynem a vodou. Podařilo se jí to až po pěti hodinách. Podle očitých svědků policie proti některým protestujícím použila i obušky a zatáhla je do policejních aut. Někteří lidé prý krváceli, policie však žádná zranění nepotvrdila, ale očití svědkové ano.

Velká účast na akci je podle odborníků důkazem rostoucího odporu vůči koaliční Národní frontě. Razak by pak mohl být donucen přestat uvažovat o předčasných volbách a oddálit ekonomické reformy, čehož se obávají i zahraniční investoři.

Řádný termín voleb připadá na rok 2013, ale obecně se očekává, že Razak volby vypíše na rok příští. Bude prý chtít využít lepšících se ekonomických ukazatelů ke znovuzvolení. Razak je u moci od roku 2009 a podle únorových průzkumů jeho obliba stoupla ze 45 na 69 procent. Dle analytiků se ale tento trend v poslední době zvrátil.

Razak dnes tvrdil, že demonstranti tvoří jen menšinu a většina obyvatelstva prý jeho vládu podporuje. „Jestliže tu jsou lidé, kteří chtějí uspořádat zakázané shromáždění, je ještě víc těch, kteří jsou proti jejich plánu,“ prohlásil dnes malajsijský premiér.