Turci zatkli šest českých broučkařů

Ankara - Turečtí celníci zadrželi v úterý na turecko-bulharské hranici šest Čechů, kteří se snažili propašovat na šest tisíc vzácných brouků. Češi údajně nasbírali na různých místech Turecka na 48 druhů hmyzu, hodnota brouků je podle tureckých expertů přes pět milionů korun. Vývoz brouků z Turecka i pro vědecké účely je ilegální, pokud není vydáno oficiální povolení či podepsán protokol s výzkumnou institucí.

Celníci našli 6 014 brouků a jiných druhů hmyzu. Podle nich se jednalo o největší pokus o pašování brouků v turecké historii. Hraniční úřady informovali místní obyvatelé, kteří pozorovali muže při sbírání. Po vyhlášení pátrání se podařilo zastavit auto se šesti Čechy na hraničním přechodu v Edirne-Kapikule. Celníci po prohledání vozidla našli stovky kusů hmyzu v trubičkách a malých krabičkách.

Odborníci konstatovali, že brouci byli zabiti a uloženi v hoblinách napuštěných etylacetátem. Češi po zadržení údajně uvedli, že hmyz sbírali přes jeden a půl měsíce a chtěli jej odvézt pro vědecké účely. Byli obviněni z trestného činu, zabavení brouci byli převezeni do entomologického muzea Thrácké univerzity.

Nejznámějším případem pašování brouků ze zahraničí českými občany je kauza entomologů Petra Šváchy a Emila Kučery, kteří byli v roce 2008 obviněni z nelegálního sběru brouků a larev motýlů u národního parku Singalia. Loni v srpnu odsoudil soud na Srí Lance českého občana k pokutě za sběr vzácných druhů hmyzu v národním parku Hortonovy pláně a za pokus vyvézt hmyz ze země.

Brouci zabavení na turecko-bulharské hranici
Zdroj: ČT24/www.todayszaman.com