Kvůli odposlechům padají hlavy britské policie

Londýn – Skandál kolem odposlechů v Británii si dnes vyžádal další oběť, když rezignaci oznámil zástupce šéfa londýnské policie John Yates. Jeho odchod následuje po překvapivém nedělním odstoupení jeho šéfa Paula Stephensona, které zvýšilo tlak na britského premiéra Davida Camerona. Nedaleko Londýna byl dnes nalezen mrtev jeden z bývalých redaktorů News of the World. Policie jeho smrt zatím nepovažuje za podezřelou. Po dvanáctihodinovém výslechu dnes také policie propustila Rebeku Brooksovou, bývalou ředitelku britské části mediálního impéria Ruperta Murdocha.

Yates před dvěma lety rozhodl neotevírat vyšetřování odposlechů poté, co list The Guardian otiskl sérii článků dokazujících, že odposlechy v bulvárním nedělníku News of the World byly systematické a že nešlo o pochybení jediného reportéra. Yates se už minulý týden za toto rozhodnutí omluvil.

Premiér Cameron dnes v Pretorii v Jihoafrické republice řekl, že chce ve středu kvůli skandálu vystoupit v parlamentu. Dolní sněmovna by podle něj neměla odejít v úterý na plánované prázdniny, ale zasedat právě ještě ve středu. Cameron kvůli krizi zkrátil nynější cestu po Africe ze čtyř dnů na dva.

Premiér je pod tlakem především kvůli tomu, že až do letošního ledna zaměstnával jako šéfa komunikace bývalého šéfredaktora News of the World Andyho Coulsona, který z bulvárního nedělníku odešel v roce 2007 kvůli skandálu kolem odposlechů. Šéf labouristické opozice Ed Miliband dnes zopakoval, že premiér by se měl za tuto „katastrofální chybu v úsudku“ omluvit.

Padl i ředitel londýnské policie

V neděli večer odstoupil šéf londýnské policie Paul Stephenson kvůli kritice, že jeho podřízení brali peníze od Murdochova listu News of the World, aby tak přehlíželi případy odposlechů. Mezi nejbližšími spolupracovníky Stephensona byl navíc bývalý editor listu News of the World Neil Wallis. Působil jako externí poradce policie pro vztahy s veřejností. „Pana Wallise jsem potkal v roce 2006. Cílem našeho setkání bylo zprostředkovat lepší komunikaci mezi veřejností a policií. Odmítám, že bych se ale něčím provinil. Neměl jsem nejmenší tušení o jeho zapojení do skandálu s odposlechy,“ komentoval Stephenson.

Bývalý redaktor News of the World nalezen mrtev

Ve Watfordu u Londýna byl dnes nalezen mrtev bývalý reportér News of the World Sean Hoare, který jako první veřejně tvrdil, že Coulson jako šéfredaktor nedělníku o odposleších věděl a své reportéry k nim vybízel. Hoare byl z News of the World propuštěn kvůli problémům s alkoholem a drogami. Policie uvedla, že jeho smrt vyšetřuje, ale zatím ji nepovažuje za podezřelou.

Hoare o Coulsonovi mluvil v rozhovoru s americkým listem The New York Times a později v pořadu televize BBC. Uvedl, že Andy Coulson k odposlechům přímo vybízel a že reportéři používali policejní technologii umožňující zjistit polohu uživatele daného mobilu.

Brooksová: rychlý konec rychlé kariéry

Brooksová byla Murdochovou blízkou spolupracovnicí. Působila jako šéfredaktorka listu News of the World, kolem kterého skandál vznikl. Později převzala vedení dalšího Murdochova bulváru The Sun a stanula v čele společnosti News International, která zastřešuje celou britskou část Murdochovy mediální korporace. Z této funkce pod tlakem událostí v pátek odstoupila. Vydávání News of the World Murdoch kvůli skandálu zastavil.

Skandál kolem Murdochova mediálního impéria propukl poté, co vyšlo najevo, že News of the World nechával odposlouchávat celebrity, oběti zločinů a pozůstalé po obětech teroristických atentátů a po vojácích padlých v Iráku a v Afghánistánu a platil policistům za informace. Dělo se to už v době, kdy list vedla Brooksová.