Izraelci vstoupili na palubu lodi směřující do Gazy

Gaza - Výsadková skupina izraelského námořnictva vstoupila dnes po poledni na palubu francouzské lodi s aktivisty, kteří chtěli prolomit blokádu pásma Gazy a neuposlechli výzvu ke změně kurzu. Francouzskou jachtu pak armáda eskortovala do izraelského přístavu Ašdod. Zde budou aktivisté vyslechnuti policií a co nejdříve deportováni, uvedl mluvčí izraelského ministerstva zahraničí.

Organizátoři akce uvedli, že izraelská plavidla obklíčila loď Dignité v mezinárodních vodách, asi 40 kilometrů od pobřeží Gazy. Vyslala prý lodi varování, že „pluje v kurzu mířícím do zóny, která je pod bezpečnostní námořní blokádou“. „Na palubě Dignité Al-Karamá se nachází 16 cestujících šesti národností, kteří nejsou ozbrojeni a nechtějí se uchýlit k násilí. Tento zlomek flotily nepředstavuje v žádném ohledu hrozbu,“ uvedli organizátoři flotily.

„Loď obklíčila nejméně tři izraelská plavidla a od 09:06 SELČ jsou rušeny veškeré komunikační kanály, nemůžeme se s nimi (aktivisty na palubě) spojit telefonicky ani přes internet,“ řekl telefonicky z Paříže jeden z organizátorů Julien Rivoire.

Izraelské námořnictvo
Zdroj: Ariel Schalit/AP Photo

Dignité Al-Karamá (francouzsky a arabsky důstojnost) je jedinou lodí z desetičlenné protestní flotily 300 aktivistů z 22 zemí, která míří k pobřeží Gazy. Zbývajících devět lodí zůstává zablokováno v řeckých přístavech, protože jim řecké úřady odmítly povolit vyplutí ke Gaze.

Dignité vyplula v neděli ráno z malého řeckého ostrůvku Kastellorizo, oficiálně do egyptského přístavu Alexandria. V mezinárodních vodách pak může plavidlo změnit svůj původně udaný cíl, uvedla jedna z aktivistek.

Hlavním cílem flotily je podle organizátorů dosáhnout okamžitého zrušení blokády pásma, kterou Izrael zdůvodňuje snahou zabránit pašování zbraní radikálnímu hnutí Hamas. To v Gaze vládne a Izrael neuznává. Při loňském zásahu proti první takové flotile zabilo izraelské komando devět tureckých aktivistů. Incident vedl k prudkému ochlazení turecko-izraelských vztahů.

Rozhovor s Irenou Kalhousovou (zdroj: ČT24)