Šaty budoucnosti dokáží pohltit emise

Londýn - Šaty, které požírají emise, představují nejnovější vymoženost pro obyvatele velkých měst. Britští vědci spojili síly s módními návrháři a propagují tento nanotechnologický vynález v podobě, která je atraktivnější než známé nátěry na budovách. Zatím se nikde koupit nedají, možná ale přijde doba, kdy se budou lidé v podobných modelech procházet povinně.

Oxid titaničitý je geniální čistička vzduchu – povlak z oxidu titaničitého zařídí, že při fotokatalýze reaguje vzdušný kyslík se zplodinami. Dochází tak k pohlcování nečistot. „Světelný paprsek zasáhne částici a excituje elektrony. Ty posléze reagují s kyslíkem. Kyslík má dva atomy, které se při tom oddělí a vzniknou volné radikály s jedním elektronem. Elektrony ovšem mají tu vlastnost, že vytvářejí páry. Volný elektron proto hledá partnera, a tak se vytvoří kysličník. Ten potom zařídí zbytek reakce,“ vysvětluje Tony Ryan z Univerzity v Sheffieldu. 

Postřiky a nátěrové hmoty využívající oxid titaničitý se již nějakou dobu používají. I v Česku existují firmy, které mají certifikát na podobné práce. Oděvní využití tohoto druhu nanotechnologie je ale nové v tom, že umožňuje přirozené dávkování kyslíku. Domy totiž musejí čekat na vítr, kdežto šaty se při chůzi provzdušní samy.

Na prototypu si dali autoři záležet, aby správně splnil reklamní roli. „Je to vlastně vizualizace materiálu. Snažili jsme se do samotného designu vtělit co nejvíce informací. Takže třeba vzory na šatech kopírují cévy v lidských plicích, protože vynález samotný umožňuje zdravější dýchání. Barvy jsou odstupňovány od tmavých ke světlým – to má symbolizovat cestu od znečištění k čistotě,“ řekla designérka Helen Storeyová. 

Velká města trpí kvůli znečištění nejvíc

Emise straší velká i menší města světa dlouhodobě, na vině jsou především auta. Největší boj se zplodinami svedl Peking před olympiádou v roce 2008. Meziročně se podařilo snížit znečištění ovzduší o 20 procent. I tak zůstala kvalita vzduchu nevalná. Varovná jsou pravidelně i čísla z Londýna. 

Frank Kelly, ekolog:

„Nejnovější výsledky ukazují, že vliv zplodin na lidské zdraví je doslova smrtelný. V Británii jde ročně asi o 29 000 předčasných úmrtí. Lidé zemřou průměrně o 11 a půl roku dříve, než kdyby dýchali čistý vzduch.“ 

Rozšíření šatů s oxidem titaničitým by podle experimentátorů mohlo být řešení právě pro takové oblasti. „V Londýně žije nějakých 10 milionů lidí. Skromným odhadem: kdyby každý Londýňan svým oděvem zlikvidoval jen jediný gram zplodin, denně by to znamenalo deset tun oxidů dusíku,“ podotkl Ryan. 

Ekologické oblečení samo o sobě nepřitahuje emise, pouze likviduje ty, se kterými přijde do přímého styku. To, co zbude, zmizí během praní. Šaty nemusejí být speciálně ušité, stačí speciálním sprejem postříkat jakýkoliv oděv. Druhou metodou, kterou vědci do budoucna vidí jako ideální, je vmísit oxid titaničitý přímo do pracího prostředku.

Reportáž Hany Andělové (zdroj: ČT24)