Obama si užil v Británii ceremonie, politika ho teprve čeká

Londýn - Britská královna Alžběta II. dnes uvítala v Buckinghamském paláci v Londýně amerického prezidenta Baracka Obamu, který je na dvoudenní státní návštěvě Británie. Obama má dnes na programu především slavnostní záležitosti, ve středu bude jednat s premiérem Davidem Cameronem a osloví britský parlament.

Obama přiletěl do Británie předčasně už v pondělí večer, aby se vyhnul oblaku sopečného popela z Islandu. Noc tak strávil v londýnské rezidenci amerického velvyslance a až dnes se přesunul do Buckinghamského paláce, kde stráví následující dvě noci. Obamovi „bydlí“ v paláci v takzvaném belgickém apartmá. V jeho šesti pokojích naposledy přebývali při svatební noci William a Kate.

Ještě před slavnostním ceremoniálem v zahradách Buckinghamského paláce se Obama s manželkou Michelle krátce sešel právě s královskými novomanželi. Pak za doprovodu královnina manžela, vévody z Edinburghu, vykonal prezident přehlídku čestné gardy za doprovodu čestných salv z nedalekého Green Parku a z londýnského Toweru.

Vstup Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Obamovi poobědvali v Buckinghamském paláci s královským párem. V palácové obrazárně si pak prohlédli výstavu předmětů z královských sbírek spojených se Spojenými státy. Královně věnovali album se vzácnými fotografiemi z návštěvy jejích rodičů - krále Jiřího VI. a královny matky - v USA v roce 1939. Alžběta II. zase věnovala prezidentovi dopisy, které si královna Viktorie vyměňovala s americkými prezidenty.

Po obědě Obamovi navštívili Westminsterské opatství, kde položili věnec k hrobu neznámého vojína. Zde je mohli poprvé vidět obyvatelé Londýna a turisté, kteří je vítali nadšeným voláním. Poté se prezidentský pár krátce zastavil v Downing Street a pozdravil se s premiérem Cameronem a jeho ženou Samanthou. Večer na Obamovu počest královna pořádá státní večeři.

Politika čeká na Obamu až ve středu

Ve středu dopoledne se s americkým prezidentem setkají Cameron a vicepremiér Nick Clegg. Na pořadu jednání by měla být ekonomika i zahraniční konflikty, například Libye a Afghánistán, kde obě země vedou společné vojenské operace. Zatímco politici budou jednat, jejich manželky připraví na zahradě premiérského sídla na Downing Street grilování pro rodiny amerických a britských vojenských veteránů. Cameron i Obama by se měli také přijít podívat.

Po tiskové konferenci s Cameronem přednese americký prezident k oběma komorám britského parlamentu projev, který by podle všeobecného očekávání měl nastínit další vztahy Evropy a Ameriky. Před Obamou oslovily společné zasedání parlamentu po druhé světové válce jen tři významné zahraniční osobnosti: francouzský prezident Charles de Gaulle v roce 1960, Nelson Mandela v roce 1996 a loni papež Benedikt XVI.

Britští diplomaté si zakládají na „speciálních“ vztazích Londýna s bývalou kolonií. Tyto vztahy potvrdili Obama a Cameron ve společném článku, který dnes otiskl deník The Times. „Náš vztah není jen speciální, ale je klíčový - pro nás i pro svět. Když Spojené státy a Británie stojí společně, lidé na celém světě mohou být bezpečnější,“ napsali oba politici. Slíbili také, že neopustí demonstranty, kteří usilují o demokracii v arabských zemích. „Nebudeme stát stranou, když jejich naděje budou rozbíjet bomby,“ napsali.