Zakázaný Fa-lun-kung volně dýchá jen v Hong Kongu

Hong Kong - V červenci roku 1999 čínská vláda zakázala hnutí Fa-lun-kung a začala pronásledovat jeho přívržence. Organizace na ochranu lidských práv tvrdí, že miliony jeho příznivců skončily ve věznicích a že přes tři tisíce z nich zemřely v čínských mučírnách. Čínská vláda totiž považuje Fa-lun-kung za nebezpečnou sektu. V Hong Kongu si vyznavači této metody buddhismu celý měsíc připomínají zákaz řadou pokojných protestních akcí.

V Hong Kongu, který má v Číně výjimečný politický status, se můžou příznivci hnutí Fa-lun-kung scházet svobodně. Vláda v Pekingu se podle nich bojí jejich duchovního poselství: pravdivost, soucit, snášenlivost. „Komunistická strana nechce svobodu myšlení. Chce všechno kontrolovat. Stala se podezíravou, protože hnutí Fa-lun-kung následovalo tolik lidí. V jednu dobu bylo v Číně více vyznavačů Fa-lun-kungu než členů komunistické strany,“ vysvětluje mluvčí Asociace Fa-lun-kung v Hong Kongu Chuej.

Podle odhadů mělo hnutí v roce 1999 v Číně kolem 100 milionů příznivců. Patnáct tisíc z nich se v dubnu 1999 sešlo ke klidnému protestu v centru Pekingu. Komunisty to vyděsilo. Fa-lun-kung byl zakázán, učebnice hnutí veřejně spáleny a policie začala jeho přívržence bez soudů věznit.

V Číně ovšem pro zákaz Fa-lun-kungu neexistuje právní základ. „Nejde o nic jiného než o vrtoch vlády. V pracovním táboře mě mučili, takže jsem se musel vzdát své víry a už necvičím. I přesto pozatýkali celou mou rodinu,“ říká jeden ze zastánců hnutí. Fa-lun-kung vznikl spontánně a nezávisle na vládě získal velké množství přívrženců. Ti se umějí dobře organizovat. Právě to berou čínští komunisté jako obrovské nebezpečí.

Členové hnutí Fa-lun-kung
Zdroj: ČT24

Členové hnutí přesvědčují Číňany k opuštění strany

Přívrženci Fa-lun-kungu v Hong Kongu denně upozorňují na pronásledování v Číně. Vládu podle nich zastaví jen zrušení monopolu na moc. „Podporujeme kampaň 'Vystupte ze strany'. Ukazujeme čínským turistům, jak své členství v komunistické straně zrušit. Bez členů přestane strana existovat a my budeme svobodní,“ doufá mluvčí hongkongského Fa-lun-kungu Chuej.

Čínská komunistická strana označuje Fa-lun-kung za okultní záležitost. Jeho příznivce musí údajně ochránit před jimi samotnými. Příslušníci hnutí ale doufají v opak - že budou moct jednou svoji víru v Číně praktikovat svobodně.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)