Tymošenkovou zadrželi a předvedli k výslechu

Kyjev – Ukrajinská policie dnes v Kyjevě zadržela vůdkyni opozice Juliji Tymošenkovou a eskortovala ji k několikahodinovému výslechu. Politička byla z rozhodnutí soudu zajištěna proto, že se vyhýbala vyšetřování. Je obviněna ze zneužití služebního postavení a neoprávněného nakládání se státními prostředky. Tymošenková obvinění odmítá a označuje je za politickou mstu. Po výslechu byla propuštěna na svobodu.

Podle agentury Unian byla Tymošenková na prokuratuře formálně obviněna z poškození státu při podpisu smlouvy o dodávkách ruského zemního plynu. Dohodou v roce 2009 skončila krátká krize, která kvůli dodávkám plynu na Ukrajinu ohrožovala plynulý tok plynu z Ruska do západní Evropy. Smlouva byla podle obžaloby pro Ukrajinu cenově nevýhodná. Kyjev od té doby několikrát žádal Rusko, aby cenové ujednání dohody změnilo, ale dosud bezvýsledně.

První náměstek ukrajinského generálního prokurátora Renat Kuzmin už dopředu avizoval, že po výslechu bude Tymošenková z prokuratury propuštěna, a tak se také stalo, přestože soud vydal souhlas s jejím umístěním do vazby. Prokuratura se podle Kuzmina rozhodla „prozatím“ této možnosti nevyužít.

Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Tymošenková slíbila, že se vrátí

Tymošenková po odchodu od výslechu slíbila, že se na prokuraturu vrátí ve středu, aby se seznámila s obžalovacím spisem. Svým stoupencům, kteří na ni čekali před budovou prokuratury, řekla, že podle zákona může seznámení se spisem odmítnout. Přesto tak prý neučiní, aby ukázala, že se nehodlá skrývat, a na prokuraturu se znovu dostaví. Chce tím prý lidem ukázat, aby se státní moci nebáli.

Tymošenková čelí ještě dvěma dalším vážným obviněním za činy, kterých se měla dopustit v době výkonu premiérské funkce. Generální prokuratura ji od loňského prosince stíhá za údajné zneužití moci, kterého se měla dopustit neoprávněným nakládáním s výnosem za prodej emisních povolenek. V lednu prokuratura expremiérku obvinila, že nevýhodným nákupem sanitek způsobila státu mnohamilionové škody.