Rada bezpečnosti bude zřejmě řešit Sýrii

Damašek/New York – Německo požádalo o svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN kvůli zhoršující se situaci v Sýrii. Požadavek se objevil poté, co syrské organizace pro lidská práva oznámily, že při zásahu vojáků v Hamá, jedné z bašt opozice, bylo v neděli zabito na sto lidí a další desítky byly raněny. Jednání by se mělo uskutečnit ještě dnes. Protesty proti režimu prezidenta Bašára Asada se v Sýrii konají již pět měsíců. Boje v Hamá pokračují i dnes, Británie volá po zavedení sankcí, ale vojenský zásah vylučuje.

Podle syrských aktivistů ostřelování Hamá pokračovalo i během dnešního dne. Večer bylo obnoveno s největší intenzitou od nedělního zahájení operace, tvrdí nevládní zdroje. Terčem se prý stala obytná čtvrť. Nepotvrzené zprávy už předtím hovořily o dvou nových obětech. Silnou střelbu hlásila opozice i z Dajr az-Zauru na východě.

Německo do nedělní půlnoci předsedalo Radě bezpečnosti, dnes přebírá předsednictví na srpen Indie. Jak uvedl mluvčí německé mise při OSN Alexander Eberl, Indie byla požádána o svolání konzultací za zavřenými dveřmi na pondělí.

Rozhodování ohledně situace v Sýrii je v patnáctičlenné Radě bezpečnosti již několik týdnů paralyzováno neshodami. Západní země předložily 8. června návrh rezoluce, která by odsuzovala zásahy syrského režimu proti demonstrantům, ale spojenci Damašku – Rusko a Čína – pohrozili vetem. Nestálí členové Rady, Brazílie, Indie, Libanon a Jihoafrická republika, rovněž uvedli, že rezoluci nepodpoří. Prohlásili, že i prosté odsouzení násilností by mohlo být prvním krokem pro zahájení vojenské intervence Západu v Sýrii, jako se to stalo v březnu v Libyi.

Nynější protesty v Sýrii si do dneška podle údajů nevládních organizací vyžádaly přes 1 600 mrtvých civilistů, vedly k zatčení více než 26 000 lidí, z nichž 12 000 je stále zadržováno. Tisíce osob ze země uprchly a asi tři tisíce lidí se pohřešují. Syrská vláda tvrdí, že za většinu obětí nesou odpovědnost ozbrojené teroristické skupiny.

Zásah syrských sil ostře odsoudila kromě USA, EU, Británie a OSN také Kanada. Požadavek na svolání RB vznesl v neděli také italský ministr zahraničí Franco Frattini; navrhl i svolání velvyslanců zemí Evropské unie v Damašku. Muslimské země šokovalo, že zásah přišel v předvečer ramadánu, kdy se lidé setkávají a modlí.

Syrský prezident Asad dnes naopak ocenil bojové schopnosti své armády, která v posledních týdnech a měsících za cenu stovek obětí povstání proti režimu krvavě potlačuje. Při příležitosti 66. výročí vzniku syrských ozbrojených sil Asad označil „vlastenecké“ syrské jednotky za „pýchu národa“.

Hamá se stalo jedním z center odporu proti prezidentovi Bašáru Asadovi a jeho vládě. Ve městě opakovaně demonstrovaly statisíce lidí. Vojáci ho obléhali už asi měsíc. Město proslulo jako symbol odporu už za vlády otce nynějšího prezidenta, Háfize Asada. Ten v Hamá v roce 1980 krutě potlačil revoltu zakázaného Muslimského bratrstva. Údajně bylo 20 tisíc mrtvých.

Unie zpřísnila sankce 

Evropská unie dnes oznámila, že rozšiřuje sankce proti Sýrii. Unie rozšířila černý seznam syrských politiků, kteří mají zmrazený majetek a mají zákaz cestování do zemí sedmadvacítky, o dalších pět vysokých představitelů režimu. 

Šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová v komentáři k rozšíření sankcí řekla, že útok proti městu Hamá a dalším civilním cílům dokazuje neochotu syrského vedení k jakýmkoli reformám, o něž syrský lid usiluje. „Pokud půjde syrské vedení dál touto cestou, budou další podobné kroky následovat,“ řekla Ashtonová. „Je na čase, aby Rada bezpečnosti zaujala jasný postoj tváří v tváří pokračujícímu násilí,“ dodala unijní komisařka.