Izrael vydá do Bosny bývalého vojáka Cvetkoviče

Jeruzalém – Izraelský soud dnes povolil vydání bosenského Srba Aleksandra Cvetkoviče do Bosny, kde má být obviněn z válečných zločinů. Bývalý bosenskosrbský voják, který žije v Izraeli a má tamní občanství, se podle obžaloby podílel na srebrenickém masakru, při němž v roce 1995 zahynulo na osm tisíc lidí. Vydání vlastního občana kvůli genocidě je přitom v Izraeli velmi kontroverzní.

Třiačtyřicetiletý Cvetković prostřednictvím své obhájkyně oznámil, že zvažuje odvolání. Pokud by se neodvolal, byl by do 60 dnů z Izraele vyhoštěn a předán bosenské justici.

Cvetković se svou židovskou manželkou a dvěma dětmi emigroval do Izraele v roce 2006. Zadržen byl izraelskou policií letos v lednu a k dnešnímu soudu přišel v želízkách. Bosenská prokuratura jej viní z genocidy – údajně byl členem popravčí čety, která v Srebrenici zabila 8 000 muslimských mužů a chlapců. Patřil k elitní jednotce armády bosenských Srbů, která na statku Branjevo asi 70 kilometrů severně od města popravila asi 1 000 mužů a mladistvých ze Srebrenice.

Aleksander Cvetković u izraelského soudu
Zdroj: Sebastian Scheiner/ČTK/AP