Marsovské vozítko Opportunity splnilo svou misi

Washington - Robotické vozítko Opportunity na Marsu dokončilo téměř tříletý přesun ke kráteru Endeavour širokému 22 kilometrů a vyslalo odtud snímek. Oznámil to dnes americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) s tím, že to pro Opportunity zřejmě bude konečná zastávka.

Opportunity je tak úspěšnější než jeho dvojče Spirit, které musel NASA definitivně odepsat před několika měsíci. Nová pozice pro Opportunity dostala název Spirit Point, právě na počest „ztraceného“ dvojčete. Šestikolový robot zde má prozkoumat horninu, jaká ještě nikde na planetě nebyla vysledována. „Výsledky budou hrát významnou roli pro umožnění výprav lidských posádek k Marsu a na další místa ve vesmíru,“ prohlásil podle šéf NASA Charles Bolden.

Snímek robotického vozítka Opportunity
Zdroj: ČT24/NASA

Odborníci totiž očekávají, že Opportunity v kráteru nalezne mnohem starší horniny Marsu, než na jaké narazil během dosavadního sedmiletého pobytu na planetě. Mohly by tam být minerály, pocházející z teplejšího a vlhčího období Marsu. Naznačují to alespoň snímky zaslané družicemi kroužícími po oběžné dráze kolem Marsu.

Vozítka NASA přistála na opačných stranách Marsu v roce 2004. Jejich mise měla původně trvat alespoň tři měsíce, ale sondy dokázaly pracovat mnohonásobně déle. V květnu však NASA definitivně vzdala pokusy o kontakt s uvízlým Spiritem, jenž se více než rok neozýval. Experti se domnívají, že „nepřežil“ nízké teploty uplynulé marsovské zimy.

Zhruba 11 kilometrů dlouhá cesta Opportunity ke kráteru Endeavour, započatá v roce 2008, trvala déle než původně odhadované dva roky. Robot na šesti kolech totiž musel jet pozpátku, aby se předešlo hrozícímu opotřebování pravého předního kola. Vozítko muselo objíždět nebezpečné překážky a trasa se nakonec zdvojnásobila.