Damašek nasadil proti protestujícím v Latákíji válečné lodi a tanky

Damašek - Syrské námořnictvo podle svědků ostřelovalo z lodí město Latákíja na středomořském pobřeží. Podle syrských aktivistů jen za dnešek při potlačování protivládních protestů zemřelo 21 lidí a 25 dalších bylo zraněno. Začátkem srpna syrská armáda zahájila vojenskou ofenzivu v několika velkých městech. OSN odhaduje, že od března, kdy nepokoje začaly, zahynuly dva tisíce civilistů.

Syrská armáda ostřelovala čtvrť Ramal al-Džunubí, která byla v minulých dnech dějištěm masivních demonstrací požadujících svržení syrského režimu. Do této čtvrti vjely dvě desítky tanků už v sobotu ráno a velký počet jejích obyvatel ve strachu z ofenzivy uprchl. V sobotu tam přišli o život nejméně dva lidé a přinejmenším dvacet utrpělo zranění. 

Silné exploze byly dnes ráno hlášeny v různých částech Latákíje, oznámila monitorovací organizace se sídlem ve Velké Británii, která se opírá o informace svědků z místa. Mezi dnešními oběťmi jsou podle zpráv aktivistů kromě Syřanů také Palestinci. Na předměstí, které se stalo terčem ofenzivy, se totiž nachází i tábor Ramal, v němž žije mnoho palestinských uprchlíků. 

Kromě toho koordinační výbory syrské revoluce oznámily, že s Latákíjí bylo zcela přerušeno železniční spojení. Obyvatelé Latákíje stejně jako řady čtvrtí Damašku jsou také nadále zbaveni komunikace se světem, protože armáda stále častěji přistupuje k přerušení internetu a telefonického spojení. Dnes v noci zároveň vládní vojáci uskutečnili razii ve dvou damašských čtvrtích Sakba a Hamúríja, kde pozatýkali mnoho lidí. 

V Sýrii bylo od vypuknutí protivládních protestů v polovině března zabito zhruba 1800 civilistů a přes 400 příslušníků armády a policie. Navzdory řadě už uvalených sankcí na svou osobu i prominenty svého režimu prezident Asad vytrvale odolává tlaku mezinárodního společenství a jeho výzvám k okamžitému zastavení brutálního násilí vůči obyvatelstvu a k přijetí demokratizačních reforem.