Půlka pomoci pro Somálsko se rozkrade

Mogadišo - Somálsko trápí nejen sucho a hladomor, ale i násilí a hrubé narušování lidských práv. Podle organizace Human Rights Watch se humanitární pomoc navíc často nedostává k hladovějícím: skoro polovina se jí cestou ztratí v rukou ozbrojených islamistů, zkorumpovaných vládních úředníků, lupičů a vypočítavých obchodníků. Ukradená pomoc se pak prodává na trzích nebo zásobuje právě ty, kteří k tragédii v Somálsku přispívají. Potravinovou pomoc v Somálsku potřebuje podle OSN více než 3,2 milionu lidí, tedy asi polovina obyvatel.

Světový program pro výživu (WFP) poprvé přiznal, že rozkrádání potravin už dva měsíce vyšetřuje. Podle agentury AP se na trzích v Mogadišu prodávají hromady pytlů s razítky WFP, americké agentury pro rozvojovou pomoc USAID a japonské vlády. Na nejméně osmi místech se pomoc (kukuřice, obilniny nebo speciální arašídové máslo pro hladovějící děti) prý prodávala ve velkém; vidět byla však i v řadě menších obchodů. Žně prý nastaly především v poslední době, kdy pomoc do metropole začala proudit ve větší míře a prakticky bez kontroly. Osm obchodníků pak uvedlo, že jídlo koupili od muže, kterého ze zpronevěry pomoci vinila již loňská zpráva OSN.

Ani poté, co se pomoc dostane k potřebným, si jí Somálci nemohou být jisti. Například rodiny ve vládním táboře Badbado uvedly, že když si je novináři s přidělenou pomocí vyfotili, potraviny musely vrátit. „Nedostali jsme od OSN žádné jídlo od té doby, co jsme sem přišli. A to málo, co jsme dostali, z nás vymáhají milice a banditi,“ říká například somálská uprchlice Nisey Gabalová.

Milice Šabáb
Zdroj: ČT24

Krade se humanitární pomoc a porušují se lidská práva

Na seznamu prohřešků v Somálsku ale nejsou jen krádeže potravin a vydírání. „Všechny strany, které se účastní konfliktu v Somálsku, hrubě narušují válečné právo. Vyzýváme je, aby přestaly zneužívat civilisty, umožnily přístup k pomoci a nebránily ve volném pohybu uprchlíků,“ prohlásila Neela Ghoshalová z Human Rights Watch.

Pachatelem je nejen milice Šabáb, která až donedávna znemožňovala distribuci pomoci do Mogadiša a jižních regionů. Zpráva obviňuje i somálskou přechodnou vládu, vládní jednotky, mírové jednotky Africké unie AMISOM, policii v Keni a bandity v Somálsku, Etiopii a Keni.

Neela Ghoshalová
Zdroj: ČT24

Vláda v Mogadišu v neděli slíbila, že konvoje s humanitární pomocí pro hladovějící Somálsko budou chránit speciální vojenské jednotky. Lidskoprávní organizace ale požadují záruky, že ozbrojené síly a zkorumpovaní úředníci přestanou parazitovat na humanitární tragédii v regionu.

Východoafrické Somálsko a další země takzvaného Afrického rohu sužuje nejhorší sucho za posledních 60 let. V Somálsku již dvacet let chybí fungující vláda a radikální islamisté hlásící se k teroristické síti al-Káida brání dodávkám potravin do jižních oblastí, které jsou nejhůře postiženy hladem. Kvůli přesunům velkého množství lidí a špatným hygienickým podmínkám Východoafričany podle mezinárodních organizací ohrožuje také cholera.