Libyjští povstalci obsadili Tripolis, zajali Kaddáfího syny

Tripolis – Libyjští povstalci oznámili, že v jejich rukou je celá metropole Tripolis s výjimkou komplexu Báb al-Azízíja, sídla diktátora Muammara Kaddáfího. Kaddáfího syn Sajf Islám je v zajetí povstalců. Podle Reuters se protivládním silám vzdal i jeho nejstarší syn Muhammad Kaddáfí. V ulicích Tripolisu prupukly bouřlivé oslavy rebelů. Na tripoliském náměstí Green Square jsou vztyčeny povstalecké vlajky. K odchodu Kaddáfího vyzval i americký prezident Barack Obama.

O hlavní libyjské město Tripolis se nicméně dál bojuje. Povstalci vstoupili do metropole v neděli. Vládní jednotky jim nekladly velký odpor. Signálem k útoku na město bylo podle francouzských diplomatů včerejší volání imámů ke konci denního půstu. Pak se z minaretů už začaly ozývat výzvy k povstání. 

Z vládního komplexu Báb al-Azízíja ale vyjely tanky podporující libyjského vůdce, v centru města je slyšet střelba. Kaddáfí údajně dál kontroluje pětinu města. Podle italského ministra zahraničí Franca Frattiniho vládní síly ovládají pouze deset až patnáct procent hlavního města. Muammar Kaddáfí ale dál burcuje svoje stoupence k obraně: „Tripolis shoří, jestli ho opustíte. A vy budete žít ve strachu. Zabijí vás a zneuctí vaše domy. Těmto lidem je jedno, jestli Libye shoří, nebo ne.“ 

Muammar Kaddáfí: „Nevzdáme se – osvobodíme naši zemi do poslední pídě.“


Vedení rebelů vyzvalo ke klidu a zodpovědnosti. „Obracím se k vašemu svědomí, k vaší zodpovědnosti vzít situaci pod kontrolu. Vyzývám vás, abyste se v těchto šťastných momentech nemstili, neničili majetek a netýrali cizince nebo vězně. Musíme zjistit, proč jsme my byli týráni za posledních 42 let. A to půjde jen tehdy, když každý vězeň bude mít tu možnost být spravedlivě souzen,“ prohlásil Mahmúd Džibríl, předseda libyjské Přechodné národní rady. 

Libyjci oslavují zajetí Kaddáfího synů a vstup povstalců do Tripolisu
Zdroj: AP Photo/Alexandre Meneghini

V některých čtvrtích města obyvatelé s jásotem povstalce vítali. Lidé strhávají Kaddáfího podobizny, které následně ničí, pošlapávají a zapalují. „Jsme šťastní, protože jsme konečně volní,“ říká v přímém přenosu televize Al-Džazíra jeden z oslavujících.

Obyvatelé hlavního města mají v některých čtvrtích znovu po půl roce k dispozici internet. Jak bylo napojení na internet obnoveno, ale také není jasné. Internetové služby a také možnost posílání zpráv SMS byly odpojeny hned na začátku libyjské krize před šesti měsíci.

Podle agentury AFP mají rebelové po pádu Kaddáfího připravený plán – tzv. cestovní mapu.  Předpokládá přesun z Benghází do Tripolisu, kde by rada nejpozději do třiceti dnů jmenovala přechodnou vládu. Ta by vedla zemi a připravila volby do národního shromáždění, které by se chopilo moci do osmi měsíců a jmenovalo premiéra. Mapa také počítá s vypracováním nové ústavy. 

Kaddáfího synové v rukou rebelů

Podle zdrojů z Mezinárodního trestního tribunálu (ICC) v nizozemském Haagu je Kaddáfího syn Sajf Islám v zajetí povstalců. Spolu se svým otcem a šéfem libyjské rozvědky je obviněn mimo jiné ze zločinů proti lidskosti. Žalobce ICC Luis Moreno-Ocampo se během dneška hodlá spojit s povstalci a vyjednat Sajfovo vydání k soudu do Haagu. „Nastal čas pro spravedlnost, nikoliv pomstu,“ zdůraznil.

Podle agentur je v rukou povstalců i Kaddáfího nejstarší syn Muhammad, jenž je držen ve svém domě v Tripolisu. „Střelci obklíčili můj dům. Já jsem stále uvnitř a oni venku,“ sdělil telefonicky televizní stanici Al-Džazíra. „Řekli, že zaručují mou bezpečnost. Oblehli můj dům.“ Střelba se prý ale ozývala i uvnitř domu. Muhammad nicméně později potvrdil, že on i jeho rodina jsou v pořádku.

Obama vyzývá k formování nové Libye

Podle západních mocností či vedení Severoatlantické aliance se ale desítky let trvající diktátorova vláda zřejmě skutečně chýlí ke konci. Americký prezident Barack Obama prohlásil, že Muammar Kaddáfí si musí uvědomit, že už Libyi neovládá. Libyjský tyran by měl odejít a předejít tak krveprolití. Obama vyzval také povstaleckou Přechodnou národní radu, aby začala připravovat plány pro období po Kaddáfím, uchovala státní instituce, směřovala k demokracii a respektovala lidská práva.

Na změny v Libyi reaguje i Severoatlantická aliance. Slibuje, že bude dál chránit civilisty v zemi až do konce konfliktu. Severoatlantická aliance uvedla, že bojová letadla budou pokračovat v hlídkových letech nad Libyí, dokud se všechny provládní síly nevzdají. NATO bude také pomáhat přechodné povstalecké radě. Hlavním vůdcem reforem má ale být libyjský lid. Anders Fogh Rasmussen, generální tajemník NATO, říká: „Libyjský lid trpěl čtyři desetiletí pod vládou Kaddáfího. Teď mají šanci na nový začátek. Teď je chvíle, kdy mají pominout všechny hrozby proti civilistům, jak vyžadovala Rada bezpečnosti OSN. Teď je chvíle na vytvoření nové Libye, státu založeného na svobodě, a ne strachu, na demokracii, a ne diktatuře.“

Oslavující lidé v ulicích Tripolisu
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo/Alexandre Meneghin

I Evropská unie se připravuje na pád režimu Muammara Kaddáfího. Vypracovala několik možných scénářů pomoci Libyi na dobu přechodné povstalecké vlády. Vedení unie vyzvalo libyjského vůdce ke kapitulaci a žádá povstalce, aby chránili a dodržovali práva civilistů.

„O budoucnosti Kaddáfího budou rozhodovat předseda Džalíl a nové libyjské úřady. Naším úkolem je teď podpořit Libyjce na cestě ke svobodné, demokratické a jednotné Libyi,“ prohlásil také britský premiér David Cameron.   

Jihoafrická republika dnes odmítla spekulace, že do Libye poslala letadla, aby Kaddáfího s rodinou odvezla ze země na neznámé místo. „O azyl v Jihoafrické republice nikdo nepožádal,“ vyvrátila tamní ministryně zahraničí Maite Nkoanaová-Mashabaneová. Místo, kde se Kaddáfí v současné chvíli nachází, není známo. Informace ale nasvědčují, že by se mohl ukrývat v jedné z vojenských základen.