Ruský vesmírný hotel bude pro bohaté k mání už za pět let

Moskva – Procestovali jste už celý svět a chcete vyzkoušet něco nového? Rusové představili model vesmírného hotelu a ubytovat prvního hosta by chtěli v roce 2016. Za pětidenní pobyt s all inclusive službami zaplatí bohatí cestovatelé kolem 60 milionů dolarů.

První turista se do kosmu vydal před deseti lety. Od té doby se jich do vesmíru podívalo dalších šest, naposledy v září 2009. Cestovatelé, kteří byli na Mezinárodní vesmírné stanici jen do počtu kosmonautů, zaplatili za cestu víc než 20 milionů. 

Sergej Kostěnko, šéf Orbital Technologies

„Plánujeme vstoupit na trh s cenou 50 až 60 milionů dolarů, což odpovídá jen ceně letu astronautů na Mezinárodní kosmickou stanici. Samozřejmě je naším cílem cenu postupně snižovat.“  

Hotel postavený 350 km nad zemí ubytuje sedm lidí ve čtyřech pokojích. Spát budou buď v horizontální, nebo vertikální poloze. Navíc pohodlí budou mít větší než v nedaleké Mezinárodní vesmírné stanici, přičemž nebudou nuceni jíst zakonzervované potraviny, ale naopak delikatesy jako třeba dušená telecí líčka na žampionech nebo i bramborovou polévku. 

Sprcha zde bude speciálně zapečetěná, aby voda po hotelu netekla tam, kam nemá. Toalety se pak budou splachovat pomocí vzduchu. K hotelu se cestovatelé dostanou pomocí ruské rakety Sojuz. „Velmi ráda bych letěla. Kdyby to bylo cenově dostupnější, tak bych určitě do toho šla,“ uvedla ruská cestovatelka. 

„Stanice má mnoho účelů. Tím hlavním je vesmírná turistika. Chceme, aby tady létali zástupci některých států nebo firem a samozřejmě vesmírní turisti. Model je postaven a navržen tak, aby byl pro lidi co nejpohodlnější,“ říká Sergej Kostěnko, šéf firmy Orbital Technologies, která má vesmírný hotel provozovat. 

Vesmírný hotel (zdroj: ČT24)

Ruská společnost Orbital Technologies plánuje v budoucnu lety na temnou stranu měsíce a do roku 2030 taky na Mars. Odborníci pochybují nad splněním těchto cílů, protože firmě chybí peníze. Ruští podnikatelé připustili, že bude těžké vyhrát nad americkou konkurencí.