Bývalý viceprezident USA Cheney podepsal už v roce 2001 rezignaci

Washington - Bývalý americký viceprezident Richard Cheney podepsal již krátce po nástupu do funkce v roce 2001 tajný rezignační dopis, který poté uchovával v trezoru. Jedním z hlavních důvodů byl jeho zdravotní stav. Cheney to řekl v rozhovoru americké televizi NBC. „Udělal jsem to, protože jsem měl obavu z několika důvodů. Jedním z nich bylo moje zdraví. Bylo možné, že mě postihne infarkt nebo mrtvice, které by mě zneschopnily. A neexistuje žádný způsob, jak se zbavit viceprezidenta, který není schopen výkonu funkce,“ řekl Cheney, který v životě prodělal několik infarktů a srdečních operací.

O rezignačním dopise prý věděl tehdejší prezident George Bush a také jeden z blízkých spolupracovníků dnes sedmdesátiletého Cheneyho. Bývalý viceprezident poskytl televizi NBC rozhovor, který bude odvysílán 29. srpna, u příležitosti vydání jeho pamětí. Kniha s názvem In My Time se na pultech obchodů objeví 30. srpna.

Bush odmítl bombardovat jaderné zařízení v Sýrii

Podle listu The New York Times v ní Cheney mimo jiné píše, že prezident George Bush odmítl v roce 2007 jeho návrh bombardovat předpokládané jaderné zařízení v Sýrii, které potom bombardoval Izrael. Cheney prý v knize přiznává, že byl ve vládě jediný, kdo takový postup doporučoval. Další poradci prý byli zdrženliví s ohledem na špatnou zkušenost s informacemi zpravodajských služeb o údajných zbraních hromadného ničení v Iráku.

Deník také napsal, že Cheney v knize kritizuje některé členy Bushovy vlády. Ministryni zahraničí Condoleezzu Riceovou prý obviňuje z naivity a jejího předchůdce Colina Powella z toho, že podkopával Bushe kritikou vládní politiky. Powellova rezignace v roce 2004 byla podle něho „jen dobrá“. Cheney nešetří ani bývalého šéfa zpravodajské služby CIA George Teneta, o němž píše, že jeho odstoupení v roce 2004, „kdy se situace zkomplikovala“, byla vůči prezidentovi nefér.