Po tropech sníh: V Rakousku vyjely pluhy

Vídeň - Po tropických vedrech se v Rakousku prudce ochladilo. Dnes odpoledne se na Salcbursku předčasně ohlásila zima, v horách sněžilo a na silnice musely vyjet sněžné pluhy. Úřady zatím nemají informace o případných zraněných. Sníh překvapil několik skupin horolezců; byli mezi nimi i dva Češi, které zachránil policejní vrtulník.

Sněžilo v Pinzgau ve spolkové zemi Salcbursko v nadmořské výšce nad 2000 metrů. Grossglocknerská alpská silnice, spojující Salcbursko a Korutany, musela být proto kolem 16:30 uzavřena. Silničáři museli nasadit pluhy i na dalších horských tazích. Sníh překvapil turisty i pracovníky u vodní elektrárny Kaprun ve Vysokých Taurech. V okolí napadlo asi pět centimetrů sněhu.

„Včera v tuto dobu jsme měli v Salcburku 35 stupňů, teď směřujeme k deseti stupňům,“ oznámil večer meteorologický úřad ZAMG. V Lungau budou podle meteorologů v neděli ráno tři stupně Celsia a v nadmořské výšce 3000 metrů teploty během dne vystoupají jen na pět stupňů. Kvůli bouřce a silnému větru se dostala do problémů řada lodí na Neziderském jezeře v Burgenlandu na východě Rakouska.

Náhlá změna počasí překvapila odpoledne dvojici maďarských horolezců na jižní stěně Dachsteinu. Kvůli novému sněhu nemohli ve výstupu pokračovat, možná nebyla ani cesta zpět. Podchlazenou dvojici horská služba transportovala do nemocnice ve Schladmingu. Podle záchranářů by noc na stěně nepřežili.