Zůstane Skomer domovem papuchalků?

Londýn - Ostrov Skomer je domovem jedné z největších kolonií papuchalků bělobradých ve Velké Británii. Rok co rok se jich sem v létě přiletí na 12 tisíc, aby zahnízdili a vyvedli mláďata. Zdejší křehký ekosystém ale ohrožuje globální oteplování a s ním i populaci těchto mořských ptáků z čeledi alkovitých.

Bílé bříško, černý fráček, kolíbavá chůze a jasně oranžový zobák. Právě kvůli němu se papuchalkovi někdy přezdívá mořský papoušek. Tento pták má domov na Islandu, Faerských ostrovech a východním pobřeží severoamerického kontinentu. Hnízdí v období od května do srpna. Ve Velké Británii hostí největší kolonii papuchalků nepatrný ostrov Skomer ve Walesu. Kromě ptáků se sem během těchto měsíců stahují taky ochránci přírody a turisté.

„Byla jsem naprosto nadšená a ohromená, když jsem poprvé viděla, jak se tahle malá tělíčka valí kolem. Připomínají trochu hračky na klíček, jak třepotají malými zavalitými křidélky. Netušila jsem, že dokážou i létat. Myslela jsem, že jsou trochu jako tučňáci,“ vypráví dobrovolnice Laura.

Papuchalkové se na ostrov vracejí rok co rok. Je sice těžké populaci přesně mapovat, ale vědci mají záznamy o tom, že někteří ptáci na Skomer přilétají už skoro 50 let.  Počet papuchalčích kolonií v jižní Británii klesá, a tak je útočiště ve Walesu pro udržení jejich populace čím dál důležitější. V době páření pokrývají hnízda stovky čtverečních metrů.

„Uchýlí se do nor, kde je temno a útulno. Tam nakladou vejce a vyvedou mláďata. Vidíte je, jak se vynoří z moře se zobáky plnými smáčků písečných a hodí je do nory. Napřed ale několikrát zakrouží kolem - jestli nablízku nejsou rackové, kteří se papuchalky snaží chytit a potravu jim sebrat,“ popisuje Janine Burmanová z Waleské společnosti na ochranu přírody.

Za necelé dva měsíce jsou mláďata opeřená. První pokusy s létáním se odehrávají na útesu na západě Skomeru. Zdejší vody jsou díky teplému Golfskému proudu zvlášť bohaté na plankton a drobné ryby. Právě proto sem ptáci z čeledi alkovitých rok co rok váží cestu. Nebezpečí ale představuje globální oteplování. Tající ledovce Golfský proud u pobřeží Británie ochlazují, což může poznamenat potravní řetězec, na kterém jsou papuchalkové závislí. Skomer by tak mohlo postihnout to, co se stalo osudným jiným koloniím.

„Nahoře ve Skotsku ubývá smáčků písečných, na kterých jsou papuchalkové závislí. Tady kolem je jich pořád dost, zásoby ryb jsou tu zatím dostatečné. Velkou neznámou ale zůstává, co se děje dole pod vodou. S naším omezeným výzkumem je těžké to předvídat,“ upozorňuje ochranářka Lyndsey Maidenová.

Papuchalk s úlovkem
Zdroj: Wikipedie
Autor: Steve Garvie

Populace papuchalků na ostrově Skomer je pod drobnohledem vědců už od třicátých let minulého století. Drobní opeřenci s jedinečným zevnějškem a fascinujícím chováním si mezitím na přítomnost ornitologů a pozornost amatérských vědců i turistů zvykli. Zbývá už jen pár dnů, než ptáci svoje hnízdiště opustí a odletí přezimovat do Středomoří a oblasti severního Atlantiku. Na Skomer se vrátí zase za 9 měsíců.

/*json*/{"map":{"lat":51.737447155063,"lng":-5.2949810028076,"zoom":14,"mapTypeId":"hybrid"},"markers":[],"polylines":[],"circles":[],"polygons":[],"rectangles":[]}/*json*/