WikiLeaks zveřejnil všechny americké depeše, které má

Londýn - Internetový portál WikiLeaks uvedl, že zveřejnil všechny americké diplomatické depeše, které má. Jde o víc než o 250 tisíc dokumentů. Spojené státy stále vyšetřují, jak se k této utajované korespondenci dostal. Server v posledních dnech čelil obvinění, že spolu s některými písemnostmi odtajnil i jména amerických informátorů a ohrozil jejich životy. WikiLeaks tvrdí, že chybu udělal britský deník The Guardian.

Server WikiLeaks dnes neupřesnil, zda ve 251 287 amerických diplomatických depeších odstranil jména osob, kterých se texty týkají. 

WikiLeaks loni zveřejnil tajné zprávy americké armády o válkách v Afghánistánu a v Iráku. V listopadu začal pozvolna zveřejňovat i tajné diplomatické depeše. Na internetu se ale dosud objevila jen malá část z asi 250 tisíc dokumentů, které portál údajně získal. 

Když se v posledních dnech začaly v německých médiích objevovat zprávy, že WikiLeaks ztratil kontrolu nad materiály, portál náhle zveřejnil další depeše.

Britský deník Guardian dnes na svých internetových stránkách zveřejnil odsuzující prohlášení, které učinil společně s americkým listem New York Times, španělským El País a německým magazínem Der Spiegel. Renomovaná periodika „odsuzují rozhodnutí WikiLeaks zveřejnit neredigované depeše amerického ministerstva zahraničí, což vystavuje zdroje ohrožení“. 

Členové týmu WikiLeaks v posledních dnech odmítají události kolem serveru komentovat. Ze série vzkazů na Twitteru je však patrné, že skupina neviděla jinou možnost, než celý archiv zveřejnit, když kopie dokumentů začaly volně kolovat po internetu poté, co se do stránek někdo naboural. Server WikiLeaks z toho obvinil britský deník Guardian. 

Guardian dnes za sebe uvedl, že „naprosto odmítá jakékoli tvrzení, že je odpovědný za zveřejnění needitovaných depeší“. Skutečný problém podle listu spočívá v tom, že samotný WikiLeaks omylem umístil nedostatečně zabezpečenou složku s depešemi na internetu.