Další důkazy proti Képíróovi by se podle historiků težko sháněly

Budapešť – Se smrtí někdejšího maďarského četníka Sándora Képíróa skončil i jeden z posledních procesů s údajnými nacistickými válečnými zločinci. Na Képíróovo obvinění nebyl dostatek důkazů, a tak byl obvinění zbaven. Kvůli jeho sobotnímu úmrtí už tak nedojde k odvolacímu řízení. Podle historiků by se však ale další důkazy proti sedmadevadesátiletému muži jen těžko sháněly.

Podle maďarského historika Lászlóa Karsaie by se důkazy o údajném Képíróově provinění jen těžko získávaly, neboť nejsou naživu žádní svědci masakru z roku 1942, při němž maďarské síly zabily v Novém Sadu v dnešním Srbsku na 1200 lidí, převážně Židů, Romů a Srbů. Maďarské vojenské dokumenty z let 1942 až 1944 navíc podle Karsaie zmizely a srbské úřady nedokázaly dodat žádný doplňující materiál.

Také historik Krisztián Ungváry soudí, že najít nezvratné důkazy o Képíróově provinění je po téměř sedmdesáti letech obtížné. Podle něj mohl být Képíró odsouzen nanejvýš z morálního hlediska. Zklamání nad tím, že se nepodařilo Képíróa usvědčit, vyjádřilo i izraelské Středisko Simona Wiesenthala. Smrt někdejšího četníka podle něj znemožnila potrestání člověka, kterého centrum řadilo mezi nejhledanější válečné zločince.

Levicový maďarský deník Népszava svou zprávu o úmrtí Képíróna nadepsal „Boží rozsudek“. List v článku konstatoval, že mnoho Maďarů se domnívá, že Képíró za války jen plnil rozkazy a nebyl válečným zločincem. Podle Népszavy nicméně část Maďarů soudí, že na podobné zločiny, jako byl masakr v Novém Sadu, by se neměla vztahovat promlčecí lhůta.