Islandský expremiér u soudu hájí své kroky během finanční krize

Reykjavík – Na Islandu dnes začal soud s bývalým premiérem Geirem Haardem. Hrozí mu až dva roky vězení. V procesu se zodpovídá z podílu na zhroucení finančního systému v zemi v roce 2008. Obžaloba ho viní, že zanedbal své povinnosti, protože navzdory nepříznivým informacím o hrozícím krachu největších islandských bank nic nepodnikl.

Šedesátiletý Haarde stál v čele islandské vlády od června 2006 do února 2009. V současnosti je jediným islandským politikem, který se musí hájit před soudem kvůli finanční krizi. Expremiér označil proces za politickou „frašku“. Jeho advokáti usilují o zrušení procesu. 

„Zachránili jsme zemi před bankrotem,“ obhajuje se Haarde. Vyjádřil přesvědčení, že státní pomoc islandským bankám, které v roce 2008 zkrachovaly, by poškodila hospodářství země ještě více, než se nakonec stalo. „Museli jsme je opustit,“ tvrdí. 

Islandský prezident Ólafur Ragnar Grímsson v neděli obvinil evropské partnery, že si od Islandu vynucovali garance pro úhradu peněz zahraničních klientů zkrachovalé islandské internetové banky Icesave. Oživil tak spor Islandu s Británií a Nizozemskem, jejichž občané měli v islandské bance své peníze.

Icesave patřila společnosti Landsbanki, tedy jedné ze tří velkých islandských bank, které v roce 2008 zkrachovaly. Peníze v Icesave měli uloženy také Britové a Nizozemci. Těm ztracené vklady vyplatily jejich vlády, které pak začaly peníze vymáhat od Islandu. 

Islandská vláda nejprve přistoupila na proplacení ztracených vkladů, ale dohodu Islanďané v dubnovém referendu odmítli. Islandská vláda nyní odmítá náhrady škod Britům a Nizozemcům garantovat s tím, že majetek zkrachovalé banky stačí k pokrytí vkladů svých klientů.

Islandský premiér u soudu (zdroj: ČT24)