Dobrovolníci dodnes pomáhají Japonsku po zemětřesení

Tokio – Skoro půl roku už uplynulo od nejhorší přírodní katastrofy v Japonsku. I přesto se ale Japonci s následky ničivé tsunami potýkají dodnes. Zatímco příšerné záběry a smutné informace o zkáze, která japonsko postihla, už téměř zmizely z televizního zpravodajství, dobrovolníci do země stále jezdí a pomáhají, kde se dá. Lidé, kteří se nabídli pomoci obyvatelům postiženým březnovým zemětřesením a ničivou vlnou tsunami, dělají svoji práci zadarmo.

Dobrovolníci jezdí na postižená místa na své vlastní náklady. Cesta do provincie Mijagi na severovýchodě Japonska trvá až dvanáct hodin. Dobrovolníci pracují na místech, kde si 11. března přírodní živel vyžádal přes patnáct tisíc mrtvých a čtvrt milionu evakuovaných. Zdevastoval velkou část pobřeží a poničil jadernou elektrárnu ve Fukušimě. Kvůli uniklé radiaci se 80 tisíc lidí nebude moci několik let vrátit do svých domovů. Stopy tragédie jsou dodnes patrné v celé oblasti.

Mezi pomocníky jsou i studenti nebo důchodci

Mezi lidmi, kteří se snaží pomoci, jsou mladí i staří, studenti, zaměstnanci nebo důchodci. Dobrovolníci odsud odcházejí s dobrým pocitem. Že dokázali alespoň svojí prací pomoci lidem, kteří v osudný den ztratili své blízké, majetek a mnozí i způsob obživy. Někteří se k lopatě hodlají vrátit. „Z obrazovky to tolik nesmrdí. Upřímně řečeno, byl to pro mne šok. Myslím, že bychom to měli zopakovat. Jedenkrát je málo,“ podotkl jeden z dobrovolníků Hiroši Manome.

Reportáž Adriany Dergam (zdroj: ČT24)

„Uplynulo už přes pět měsíců od katastrofy. Když je člověk v Tokiu, tak se o to, co se tu stalo, zajímáte míň. I když na tu tragédii člověk nezapomene nikdy. Chci říct lidem v Tokiu, že v postižených zónách to stále mají moc těžké,“ řekla středoškolačka Kanako Kobajašiová. Tragédie ve Fukušimě sice odhalila světu lži správců jaderné elektrárny a pomalou reakci japonské vlády, příběhů lidské solidarity je stále ještě dost.