Somálci musí zvládnout přechodné období

Mogadišo – Politici jednají v Mogadišu o tom, jak uklidnit rozbouřenou politickou situaci v Somálsku, a pomoci tak milionům hladovějících lidí. Humanitární pomoc v zemi potřebují čtyři miliony lidí. První krok udělaly dvě znesvářené provincie na severu. Ještě minulý týden bojovaly v pohraničním městě Galkayo proti milicím Šabáb. Teď si podaly ruce na usmířenou. Islamisté se ale nechystají vzdát. A bezpečnostní situace je dál hrozivá.

Smír s militantními islamisty z hnutí Šabáb je zatím pořád v nedohlednu. Šabáb kontroluje celé oblasti. Potraviny a léky se k obyčejným Somálcům nedostanou, islamisté napadají i uprchlické tábory. Kromě ozbrojených útoků teď jeho vedení nařídilo odstranit anglické nápisy na obchodech na kraji metropole a ponechat jen ty arabské. 

Navíc v Somálsku už šest regionů zasáhl hladomor a šíří se dál, nejhorší sucho za 60 let nepoleví ani v následujících měsících. Podle OSN až 4 miliony obyvatel akutně potřebují humanitární pomoc. Pokud nepřijde včas, 750 tisíc lidí zemře hlady. 

Nadějí teď může být Somálcům jednání v Mogadišu, politici se tu snaží najít nějaké řešení. Budou hovořit hlavně o nové ústavě a prezidentských volbách. 

„Věřím, že všichni Somálci zapomenou, co se v této zemi dělo, a půjdou s námi cestou k míru. Ta nás dovede k dobré vládě a stabilitě, musíme ale zvládnout přechodné období,“ říká somálský prezident Šarif Ahmed.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)