Kaddáfí se znovu obrátil k Libyjcům

Tripolis - Svržený libyjský vůdce Muammar Kaddáfí vyzval Libyjce, aby se nevzdávali těm, kdo podle něj kolonizují zemi. Uvedl to v prohlášení, které dnes přečetl majitel syrské televizní stanice Ar-Raj. Kaddáfí se prostřednictvím této televizní stanice vyjadřoval k vývoji v Libyi a kolem ní i dříve. Čína dnes uznala povstaleckou vládu za legitimního zástupce libyjského lidu.

„Dnes nebo v noci na dnešek jsme měli odvysílat televizní projev vůdce bojovníků, ale z bezpečnostních důvodů bylo odvysílání tohoto projevu odloženo,“ řekl podle agentury Reuters majitel syrské televize předtím, než přečetl Kaddáfího prohlášení. Kaddáfí se měl podle něj během svého televizního vystoupení objevit mezi „bojovníky a lidem, kteří vedou boj z libyjského území, a nikoli z Venezuely, Nigeru nebo odkudkoli jinud.“

Niger je jednou ze zemí, o které se spekulovalo v souvislosti s možnými plány Kaddáfího na útěk ze země. Podle televize Al-Arabíja citující nigerské vládní zdroje uteklo do této vnitrozemské africké země v rozmezí deseti dnů přibližně 32 lidí prý blízkých Kaddáfímu. Ten ale spekulace o záměru utéct z Libye minulý týden popřel.

Libyjský vůdce je na útěku od 23. srpna, kdy povstalci dobyli jeho pevnost v hlavním městě Tripolisu.

Čína uznala povstaleckou vládu jako legitimní vládu Libye

Čínská vláda oficiálně uznala povstaleckou Přechodnou národní radu (NTC) jako vládu Libye a legitimního zástupce libyjského lidu. Peking tak učinil jako poslední z členů Rady bezpečnosti OSN. Krátké oznámení následovalo necelý týden poté, co Čína prohlašovala, že libyjskou povstaleckou vládu uzná, „až podmínky dozrají“. Peking tehdy uvedl, že je s povstalci v úzkém kontaktu a podporuje jejich roli v Libyi. Minulý týden rovněž žádal NTC o zajištění zájmů čínských firem v Libyi.

Krátce předtím se v médiích objevily informace o kontaktech mezi představiteli tábora svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího a čínskými obchodníky se zbraněmi. Čína se však opakovaně nechala slyšet, že embargo na dovoz zbraní do Libye vydané Spojenými národy dodržuje.