Egyptský premiér: Dohoda z Camp Davidu není nedotknutelná

Káhira – Mírová dohoda z Camp Davidu mezi Izraelem a Egyptem není podle egyptského premiéra Isáma Šaráfa svatá a je možné ji změnit nebo o ní diskutovat. Premiér to prohlásil v rozhovoru pro tureckou televizi poté, co se vztahy mezi Egyptem a Izraelem v posledních týdnech vyostřily.

„Dohoda z Camp Davidu není posvátná a zůstává otevřená diskusi, pokud to prospěje oblasti a spravedlivému míru. Mohli bychom ji změnit, bude-li potřeba,“ uvedl Šaráf v rozhovoru, který odvysílala také egyptská televize.

Mluvčí izraelské vlády Mark Regev v reakci na výroky egyptského premiéra prohlásil, že židovský stát hodlá smlouvu nadále dodržovat. Premiér Benjamin Netanjahu opakovaně zdůrazňoval, že je nutné zachovat smlouvy s Egyptem, který prý je „kotvou pro regionální stabilitu“.

Izrael sledoval egyptskou revoluci, která svrhla prezidenta Husního Mubaraka, s velkými obavami. Přestože Egypt do poloviny 70. let s Izraelem válčil čtyřikrát, Mubarak mír s Izraelem nikdy neporušil. Egyptská Nejvyšší vojenská rada, která se po jeho pádu ujala moci v zemi, už několik hodin poté zdůraznila, že Egypt bude respektovat všechny mezinárodní smlouvy – včetně míru s Izraelem.

Vztahy mezi oběma zeměmi se v posledních týdnech vyostřily. Káhira Jeruzalém v srpnu obvinila ze zabití pěti egyptských policistů při zásahu na společné hranici, Izrael pak ze země stáhl svého velvyslance, když budovu ambasády v Káhiře napadli demonstranti.