Bulharům došla trpělivost s Romy

Sofia - Protiromské demonstrace, které včera večer zasáhly řadu bulharských měst, si vyžádaly tři zraněné. Dva z nich jsou policisté. Nejméně sto osob bylo zadrženo. V řadě míst se nepokoje protáhly až do noci, napsaly dnes bulharské informační servery. Podnětem k protestům byla páteční dopravní nehoda v jihobulharském městečku Katunica, kde Romové přejeli bulharského chlapce, ale i celkový dojem ve společnosti - romská kriminalita tu totiž zůstává netrestaná. Situace je tak vyhrocená, že kvůli ní prezident Georgi Parvanov svolává bezpečnostní radu státu. Ve zhruba sedmimilionovém Bulharsku žije odhadem půl milionu Romů.

Protesty organizované po internetu zasáhly zhruba desítku bulharských měst, mezi nimi Sofii, Plovdiv, Varnu a Burgas. Hlavními aktéry v nich byli vysokoškolští studenti, fotbaloví rowdies a krajní pravičáci, uvedl server Novinite.com. Skandovali hesla nejen proti romské, ale i turecké menšině v zemi. V některých městech demonstrace skončily bez násilí, v jiných se zvrtly ve rvačky demonstrantů s policií. 

V Sofii utrpěla při zásahu pořádkových sil zranění jedna dívka a jeden policista, 27 osob bylo zadrženo. Demonstrace se v hlavním městě konala před parlamentem, sešlo se na ní asi 1000 lidí. V přímořské Varně byl zraněn policista a zadrženo 23 lidí. V Plovdivu přišlo demonstrovat asi 3000 lidí.

Romové v řadě měst se vyzbrojili palicemi, lopatami, sekerami i střelnými zbraněmi, aby čelili případným útokům, uvedla bulharská televize. Policie se snažila oba tábory oddělovat a zabránit tak etnickým střetům. Pouze ve Varně prý ke krátkému střetu ozbrojených skupin obou táborů došlo, než policie zasáhla, napsal server.

Na počátku stála nehoda, při níž přišel o život chlapec

Iniciátorem protestů byla páteční smrt 19letého Angela Petrova, kterého v jihobulharském městečku Katunica přejel a zabil minibus vezoucí na oslavu příbuzné místního romského barona Kirila Raškova přezdívaného „car Kiro“. Ten má obrovský majetek, ale přitom žádný legální příjem. Údajně vydělává na černém alkoholu, pašování a výpalném. Vozidlo z místa nehody ujelo.

Protestující Bulhaři verzi o nešťastné autonehodě nevěří. Vnuk mafiánského bosse totiž den před incidentem napsal na Facebooku, že jednoho z jeho nepřátel přejede auto. Otec mrtvého pak přiznal, že měl s mafiánským klanem spory. „Romové na nás přišli s mačetou a noži. Křičeli, že nás zabijí. Bránili jsme se, oni dostali strach a utíkali - řidič dodávky se rozjel, neustále zrychloval. Narazil do Angela plnou rychlostí a ujel,“ řekl otec Angela Petrova. Řidič Simeon Josifov je ve vazbě. Hrozí mu dvacet let vězení. Soudci sdělil, že si myslel, že srazil velkého psa. Proto po nehodě nezastavil.

Obyvatele Katunice neštěstí natolik rozlítilo, že se rozhodli vyřídit si s Raškovem účty. Napadli jeho dům a zapálili ho, oheň byl ale brzo uhašen a dav rozehnaly pořádkové síly. Tři policisté a dva civilisté přitom byli zraněni. V souvislosti s incidentem zemřel šestnáctiletý chlapec, který byl svědkem násilností a trpěl srdeční chorobou. Na místě omdlel a po převozu do nemocnice zemřel.

Server Novinite.com s odvoláním na úřady uvedl, že proti Raškovovi bude nejpozději do středy podána žaloba. Za pomoci policie se v současné době s rodinou z bezpečnostních důvodů ukrývá na utajeném místě asi80 kilometrůod Sofie.

Protiromské protesty
Zdroj: ČT24

Nepokoje se však rozšířily do dalších měst, mezi jejichž obyvateli převládl názor, že kriminalita Romů zůstává průběžně netrestána. Zatímco v Katunici demonstranti protestovali proti „beztrestnosti klanu Raškovců“, který prý ve velkém pálí a distribuuje na černo alkohol, účastníci protestů v dalších bulharských městech skandovali hesla proti beztrestnosti Romů a celkově proti „privilegovaným menšinám“.