Křepelka a čokoládové sufflé? Francouzi lákali na delikátní jídla

Paříž - Francie si vychutnala svátek špičkového jídla. Vyhlášené podniky v celé zemi tak výjimečně servírovaly dvě i tři porce za cenu jedné. Kampaň pojmenovaná „Všichni do restaurace“ má k noblesní gastronomii přitáhnout i ty Francouze, kteří již přesedlali na hranolky a pizzu. Velkorysé slevy ale trvaly jediný týden.

Jako předkrm vejce s řeřichovým pyré a kaviárem z lososa, následuje grilovaný pestroun zářivý s lanýži a zelenými cuketkami a nakonec jako dezert třešně s karamelovo-pistáciovou polevou - to vše na prvotřídní pařížské adrese nedaleko Vítězného oblouku, z rukou kuchaře s michelinskými hvězdami a za pouhých 49 eur. Není to málo, ale běžná cena by byla dvojnásobná. „Je to výborná kampaň pro lidi, které by ani nenapadlo jít do podobně drahého restaurantu. Je to také šance poznat, jak vaří slavní šéfkuchaři,“ řekla jedna ze zákaznic Madeleine Obletová. 

Za nápadem stojí francouzský rodák Alain Ducasse, ikona mezi šéfkuchaři. Má ve sbírce hned devatenáct michelinských hvězd i několik vlastních podniků v Paříži, New Yorku i Tokiu. Loni se o zlidovění vybraných pokrmů pokusil poprvé - a byl z toho úspěch - zákazníků přišlo víc.

Zákaznící se třeba rádi vrátí, míní šéfkuchaři

I když tolik neutratili, podnikatelé nakonec netratili. „Lidé tu dostanou špičkový servis, tudíž je šance, že později nastřádají peníze a přijdou je utratit právě k nám nebo do podobného podniku,“ konstatoval Gilles Epié, šéfkuchař. Ten bojuje za návrat gurmánské tradice a zazlívá Francouzům, že se snižují k jídlu ve fast-foodech. Místo toho mají podle něj spořit a dopřát si občas labužnický večer.  

Gilles Epié, šéfkuchař:

„Samozřejmě, že je ve Francii drahé dobře se najíst. Všude ve světě je to drahé. Ale suroviny, které na téhle úrovni používáme, zkrátka stojí spoustu peněz. Když je jídlo dobré, tak nikdy není dost drahé. Naopak, když je jídlo špatné, tak je drahé každopádně, ať už stojí sebemenší sumu.“

Před rokem se lidu otevřela tisícovka podniků. I letos se k velké radosti strávníků k akci hlásily restaurace po celé Francii. „Je to výborné, vynikající, za své peníze dostanete skutečnou hodnotu. My jsme objevili místo, kam bychom opravdu normálně nešli,“ podotkl jeden ze zákazníků Jose Brana.

Francie:gurmánské zážitky se slevou; Hana Andělová (zdroj: ČT24)