Tymošenková má šanci na osvobození, pomoct může Janukovyč

Kyjev - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč navrhl zákonnou úpravu, která by zrušila trest vězení za hospodářské trestné činy. Novela, o níž dnes informuje ukrajinský parlament na svých webových stránkách, by mohla vést k osvobození vězněné bývalé premiérky Julije Tymošenkové. Závěrečné líčení s vůdkyní opozice dnes pokračovalo. Obhájce Tymošenkové ve své řeči požádal, aby soudce političku v plném rozsahu zbavil obvinění. Obžaloba je podle něj vykonstruovaná a založená na nepravdách.

Tymošenková čelí obžalobě z překročení pravomocí předsedkyně vlády při sjednání údajně extrémně vysoké ceny za dovoz ruského zemního plynu v roce 2009. Pro expremiérku, která je od počátku srpna ve vazbě, žádá obžaloba trest sedm let vězení. Tymošenková by měla rovněž zaplatit pokutu 1,5 miliardy hřiven (3,3 miliardy korun) jako náhradu škod, které státu způsobila.

Podle novely navrhované Janukovyčem by byly zrušeny tresty vězení za hospodářské trestné činy. Nahrazeny by měly být pokutou, jejíž výše by nesměla být nižší, než je způsobená škoda. Podle komentáře Janukovyčovy prezidentské kanceláře by osoby, které jsou kvůli hospodářským trestným činům ve vazbě, byly bezprostředně po nabytí platnosti zákona propuštěny.

Viktor Janukovyč
Zdroj: ČT24

Stoupenci Tymošenkové a poslanci její strany Vlast (Baťkivščyna) ale význam novely navrhované prezidentem zpochybňují. Cesta návrhu parlamentem je podle nich dlouhá, bude trvat týdny, možná měsíce. Není navíc jisté, zda konkrétní odstavce navrhované novely se na kauzu Tymošenkové skutečně vztahují.

Obhájce Tymošenkové Jurij Suchov dnes kyjevský soud požádal, aby obžalovanou vůdkyni opozice v plném rozsahu zbavil obvinění. „Trestný čin překročení úřední pravomoci se nestal a tomu musí odpovídat i výrok soudu,“ prohlásil v závěrečném líčení advokát.

Suchov dále v tříhodinovém obhajovacím proslovu konstatoval, že obvinění postrádá věcnou oporu v důkazech a je nepodložené. Obžaloba je podle něj založena na domněnkách a nepodložených úvahách prokuratury, na polopravdách a zkreslených výrocích svědků.

O stíhání Tymošenkové se bude mluvit na evropském summitu

Proti zneužívání soudů k politické likvidaci ukrajinské opozice se dnes znovu vyslovila Evropská unie. Mluvčí unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonové v Bruselu uvedla, že „je obtížné si představit“, že by se proces s Tymošenkovou nestal předmětem debat na summitu Východoevropského partnerství, který se ve čtvrtek a v pátek bude konat ve Varšavě a zúčastní se ho i prezident Janukovyč.

Právě s tímto summitem zřejmě souvisí prezidentova novela o zrušení vazby za hospodářské trestné činy. Po Janukovyčovi to delší dobu požadovala Evropská unie. Podle ukrajinských médií chce prezident novelou zabránit kritice Západu a posílit šance Ukrajiny na těsnější sblížení s Evropou.

„Otevřeli jsme tuto otázku už několikrát s jasným poselstvím, že existují jasná pravidla, která je třeba respektovat,“ řekla mluvčí Maja Kociančičová. „Vzniká nebezpečí, že justiční procedury (na Ukrajině) jsou zneužívány,“ upozornila. Ukrajinská média očekávají, že rozsudek v procesu padne koncem tohoto nebo počátkem příštího týdne.