Oko za oko, zub za zub: Radikálové chtějí zabít Obamovu babičku

New York – Radikální somálští muslimové z organizace Šabáb chtějí jako odvetu za zabití Usámy bin Ládina zavraždit babičku amerického prezidenta Baracka Obamy, která žije v Keni. Podle americké televizní stanice ABC News již keňská policie ženu nepřetržitě hlídá. Bezpečnostní opatření zvýšila již po nedávné úspěšné americké operaci proti Usámovi v pákistánském Abbottábádu. Místní policejní šéf stanici ABC News řekl, že má nyní k dispozici tolik mužů, že by s nimi mohl hlídat „celou vesnici“.

Osmaosmdesátiletou Sarah Obamovou ale hrozba ani posílená bezpečnostní opatření neznepokojují. „Můj život to nijak neovlivňuje. Neomezují můj pohyb. Pokud se vláda rozhodla, že je potřeba více bezpečnostních pracovníků, nemám s tím problém,“ uvedla.

Sarah Obamová je matkou Obamova keňského otce. Ten ale rodinu amerického prezidenta opustil brzy po jeho narození a zemřel v roce 1982. Obama svého otce téměř neznal a s africkou větví své rodiny si není nijak zvlášť blízký, přestože ji navštívil během cesty do Keni v roce 2006. Mezi keňskými členy Obamovy rodiny jsou zastoupeni muslimové i křesťané. Obamova keňská babička se po zvolení svého vnuka prezidentem stala ve své zemi celebritou.

Šabáb svou hrozbu zveřejnil před několika dny. „Krev našeho bratra nebyla prolita zbytečně…, pomstíme se za něj,“ uvedl tehdy šajch Ali Dhere, jeden z vůdců Šabábu. V jeho řadách jsou i bojovníci al-Káidy, mimo jiné z Jemenu, Afghánistánu a Pákistánu. Hnutí se podřídilo začátkem loňského roku velení al-Káidy a v červenci provedlo první teroristický útok mimo Somálsko, v Ugandě.

Sarah Onyango Obamová žije v keňské vesnici Nyang’oma Kogelo.