Ve čtvrti Tokia objeven záhadný zdroj radioaktivního záření

Tokio – Japonské úřady pátrají po zdroji radiace, kterou experti objevili v jedné ze čtvrtí Tokia. Místo je 200 kilometrů daleko od jaderné elektrárny Fukušima, poškozené březnovým tsunami. Spekuluje se, že se v okapech domů mohla nahromadit kontaminovaná dešťová voda. Hodnoty radiace byly vyšší než v některých částech evakuační zóny u Fukušimy. Podle úřadů ale neohrožují lidské zdraví.

Podle tokijských úřadů je ulice ve čtvrti Setagaja zamořená radioaktivitou víc než některé obce v okolí havarované jaderné elektrárny ve Fukušimě. Ta je od Tokia vzdálena přes 200 kilometrů. 

Pro odborníky je záhadou, co je zdrojem záření. Objevily se spekulace, zda se v okapech nenahromadila kontaminovaná dešťová voda. Úřady provádějí další měření, aby se ujistily, že se jedná o ojedinělý případ.

Zjištění vyvolalo mezi místními paniku. V okolí zamořené oblasti jsou jesle a školy. Japonská veřejnost po fukušimské katastrofě přijímá jakékoli zprávy o zvýšené radioaktivitě velmi citlivě.

Havárii v elektrárně a následné radioaktivní zamoření ovzduší způsobilo březnové zemětřesení a vlna tsunami. Z oblasti muselo být evakuováno 400 tisíc lidí.