Do aukce jde přístroj „Doktora Smrti“ Kevorkiana

Londýn/New York – „Smrtící přístroj“, který používal známý propagátor eutanazie Jack Kevorkian, jde koncem měsíce do aukce. Spolu s malbami a dalšími osobními předměty „Doktora Smrti“, který pomohl více jak stovce lidem spáchat sebevraždu, se bude dražit v newyorském technologickém institutu.

Kevorkian, který zemřel ve věku 83 let letos v červnu v nemocnici Williama Beaumonta nedaleko Detroitu, rozpoutal ve Spojených státech vášnivou debatu o přípustnosti asistované sebevraždy nevyléčitelně nemocných a trpících, kteří si přejí zemřít.

Přístroj, který bude dražen 28. října, Kevorkian vozil ve starém autě po USA, kde v 90. letech asistoval u sebevražd. Sám potvrdil, že pomohl zemřít nejméně 130 lidem, ale nedopustil se prý trestných činů. Americká justice ovšem jeho počínání hodnotila jako vraždy. Podařilo se mu ale prokázat jen jediný případ, za nějž byl odsouzen k odnětí svobody na 25 let, s možností zkrácení na deset.

Doktor Smrt ve vězení nakonec strávil osm let, propuštěn byl ze zdravotních důvodů. Musel přitom slíbit, že už nikomu nebude pomáhat ke smrti; vymínil si však, že může nadále eutanazii propagovat psaním článků a přednáškovou činností.