Šalit je po pěti letech na svobodě

Tel Aviv - Izraelský voják Gilad Šalit je po pěti letech v zajetí zpátky ve vlasti. Hamas ho věznil od června 2006, kdy ho ozbrojenci unesli do pásma Gazy. Izraelská vláda ho nyní vyměnila za víc než tisíc palestinských vězňů, z nichž zhruba polovina se dostala na svobodu dnes. Mladý voják v zajetí Hamasu strávil víc než pětinu života, už také poskytl první rozhovor egyptské televizi a setkal se s rodiči. Proběhla i předávka propuštěných palestinských vězňů, kteří zamířili do Gazy.

Šalit byl převezen z pásma Gazy do Egypta. Palestinci ho tu předali Egypťanům. Podle dohodnutých podmínek poté Šalita převzali Izraelci. Pro Šalita to znamená konec bezmála pět a půl let trvajícího zajetí v rukou palestinských radikálů. Izrael za něj ve dvou fázích propustí 1 027 palestinských vězňů, z toho 477 dnes. 

Koordinace výměny dokládá, nakolik Izrael a Hamas jeden druhému nevěří. Celou akci tvoří mnoho postupných kroků, ve kterých se obě strany střídají. Hamas nejprve předal Šalita v Gaze Červenému kříži, pak Izrael pustil 27 Palestinek. Hamas poté přivezl Šalita do Egypta, ale Izraelci ho nemohli identifikovat dřív, než bude polovina propouštěných palestinských vězňů mimo izraelské území. 

Celkem 477 vězňů bylo propuštěno dnes, byli převezení do Gazy nebo na západní břeh. Několik desítek se jich ale na palestinské území nevrátí, převezmou je Turecko, Sýrie nebo Katar. Dalších 550 vězňů Izrael propustí do dvou měsíců. 


Šalit chce svobodu pro další Palestince

Šalit absolvoval lékařskou prohlídku. Lékaři zjistili, že po pěti letech palestinského zajetí
trpí podvýživou a nedostatkem slunečního světla. Promluvil také v egyptské televizi. „Samozřejmě se mi velice stýská po rodině a chybí mi kamarádi… Chybí mi kontakt s normálními lidmi, se kterými bych mohl mluvit o své zkušenosti. Teď, když jsem svobodný, budu mít hodně co dohánět,“ zaznělo z úst Gilada Šalita.

Šalit v rozhovoru také řekl, že s ním únosci zacházeli dobře. Mohl sledovat i televizi a rozhlas, takže věděl o tom, že rodina bojuje za jeho propuštění. Že bude osvobozen, se ale dozvěděl před týdnem. Prý v to nevěřil a byl připraven, že v zajetí stráví další léta. Bylo mu prý také jasné, že výměna nebude snadná. 

Šalit také prohlásil, že by byl šťastný, kdyby Izrael propustil tisíce palestinských vězňů, které stále drží. „Doufám, že tahle výměna pomůže dojednat mírovou dohodu mezi Izraelci a Palestinci. Doufám, že to posílí spolupráci a jednání mezi oběma stranami,“ řekl také Šalit.

Obě strany přichystaly propuštěným obrovské uvítání. Přes 200 tisíc lidí vítalo v Gaze propuštěné Palestince. Bouřlivé přivítání vězně čekalo už na hranici v Rafáhu. Do pásma Gazy dorazilo téměř 300 vězňů. Pozdravili je i politici Hamasu včetně předsedy vlády Hamasu Ismáíla Haníji. 

Asi stovka propuštěných směřovala na západní břeh. „Děkujeme za váš návrat a za vaše bezpečí Bohu. Bojujete za svobodu, jste svatí válečníci, kteří bojují za slávu boží a za vlast,“ řekl palestinský prezident Mahmúd Abbás. „Vaše úsilí nepřišlo nazmar, podali jste oběť, bojovali jste, platili jste vysokou cenu. Výsledky uvidíte při zrození svobodného a nezávislého palestinského státu, s hlavním městem Jeruzalémem,“ dodal.

Předávání proběhlo hladce až na Betúnii u izraelského vězení Ofer. Tam marně čekali Palestinci na své blízké, kteří byli převezeni jinam. Vojáci pořádek obnovili slzným plynem a vodními děly.

Šalit dorazil do rodné Galileje

Odpoledne Šalit dorazil do svého rodiště, galilejské obce Micpe Hila. Čekaly ho tam zástupy zpívajících a tančících obyvatel, kteří ho zasypali květinami. Konvoj aut vezoucí Šalita projel špalírem lidí, z nichž většina na sobě měla košile s nápisem Jak dobré je mít tě zpátky doma. Název této v Izraeli oblíbené písně byl také mottem Šalitovy výměny.

Podle zjištění vojenských lékařů trpí Šalit podvýživou a nedostatkem slunečního světla. Policejní psychologové soudí, že proces překonávání následků zajetí a Šalitův návrat k normálnímu životu může trvat měsíce až roky.