Radičová neví, zda pojede na summit EU, je však připravena

Bratislava - Dosluhující slovenská premiérka Iveta Radičová netuší, zda se zúčastní víkendového summitu EU. Podle svých slov je na něj připravena, rozhodující slovo ale bude mít slovenský prezident Ivan Gašparovič. Premiérka v pořadu Interview ČT24 nevyloučila ani možnost, že Gašparovič ještě tento týden pověří nového ministerského předsedu. V úterý Národní rada Slovenské republiky vyjádřila vládě nedůvěru a odhlasovala ústavní zákon o předčasných volbách, které se budou konat desátého března 2012.

Podle Radičové byl spor uvnitř slovenské vlády postaven na dvou různých řešeních krize. Premiérka a tři koaliční partneři zastávali názor, že současná krize nemá národní řešení. Naopak je prý třeba zabezpečit regulovaný bankrot zemí, které k němu spějí.

Opoziční názor stál na myšlence, že něco takového nemá smysl schvalovat. Některé banky, finanční instituce a země mají spontánně dospět ke kolapsu. Natolik zásadní spor se prý dal řešit pouze hlasováním o důvěře vládě.

Radičová se v Interview ČT24 snažila popsat, že už nejde o záchranu Řecka, ale o to mít mechanismus regulující bankroty států a finančních institucí, což je podle ní pro malé země s otevřenou ekonomikou klíčové. A u jejich tvorby by mělo Slovensko být. Zda však Radičová pojede na víkendový summit Evropské unie, neví.

„Telefonoval mi pan Barroso, jsem v kontaktu i s představiteli jednotlivých států. Je standardní, že státy reprezentuje představitel výkonné moci. Slovensko by na těchto jednáních mělo mít svého zástupce. Kdo tam pojede, je v rukou prezidenta. Já jsem ale na jednání připravena,“ řekla slovenská premiérka jednoznačně. Pokud by nejela ona, měl by podle ní jet nově pověřený předseda vlády.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)