Kaddáfího smrt je koncem éry despotismu

Brusel – Smrt svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, kterou dnes ohlásily libyjské povstalecké zdroje, podle lídrů Evropské unie představuje konec éry despotismu v Libyi. Podle amerického prezidenta Baracka Obamy smrt libyjského vůdce Muammara Kaddáfího pro Libyi znamená konec „dlouhého a bolestivého období“. Obama v dnešním projevu před Bílým domem řekl, že Libyi nyní čeká nesnadná cesta k demokracii. Za odstranění „další překážky“ považuje Kaddáfího smrt americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Šéfka americké diplomacie už v úterý v Libyi řekla, že Spojené státy si přejí Kaddáfího vidět mrtvého nebo ve vězení.

„Oznámená smrt Muammara Kaddáfího představuje konec éry despotismu a represe, kterou libyjský lid trpěl příliš dlouho,“ uvedli v krátkém společném prohlášení předseda Evropské komise José Barroso a prezident EU Herman van Rompuy.

Libye podle nich nyní může otočit stránku v historii a vydat se na cestu demokracie. Oba představitelé unie vyzvali libyjskou přechodnou vládu, aby se zasadila o to, že v této severoafrické zemi, v níž značnou roli hraje kmenové uspořádání, bude zahájen proces usmíření.

Italský premiér Silvio Berlusconi vyjádřil přesvědčení, že válka v Libyi tím skončila. „Sic transit gloria mundi“ (tak pomíjí světská sláva)," poznamenal Berlusconi. Itálie, která v minulosti platila za blízkého spojence Kaddáfího režimu, se nicméně během letošních bojů v Libyi postavila na stranu mezinárodní koalice.

Obama: Konec „bolestivého období“

Podle Baracka Obamy smrt libyjského vůdce Muammara Kaddáfího pro Libyi znamená konec „dlouhého a bolestivého období“. Obama v dnešním projevu před Bílým domem zároveň řekl, že Libyi nyní čeká nesnadná cesta k demokracii. Prezident ovšem výslovně nepotvrdil Kaddáfího smrt a řekl pouze, že o ní informovala libyjská přechodná povstalecká vláda.

Obamova obezřetnost je podle komentátorů na místě, neboť z Libye během několikaměsíčních bojů již několikrát přišly chybné zprávy o úmrtích představitelů Kaddáfího režimu. Šéf Bílého domu nicméně naprosto jasně uvedl, že dnešní den znamená konec režimu libyjského vůdce, jenž své zemi vládl 42 let a má na svědomí mnoho lidských životů.

Podle britského premiéra Davida Camerona mají obyvatelé Libye po Kaddáfího smrti větší šanci na „silnou a demokratickou budoucnost“. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy řekl, že se tím otvírá nová stránka pro libyjský lid a zahajuje proces nastolování demokracie.

Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé označil událost za konec 42leté tyranie a počátek „demokracie a obnovy v Libyi“. Šéf německé diplomacie Guido Westerwelle vyslovil naději, že „v Libyii nastává nová éra míru a demokracie“.

Historickým předělem nazval smrt Kaddáfího generální tajemník OSN Pan Ki-mun. „Cesta, kterou bude muset Libye a její lid ujít, bude ale ještě těžká a plná výzev. Nastal nyní čas pro všechny Libyjce, aby se sjednotili,“ prohlásil.

Nečas: Zločiny diktátorů neujdou trestu

Český premiér Petr Nečas uvedl, že Kaddáfího smrt je důkazem toho, že zločiny spáchané diktátory proti jejich vlastním národům nezůstanou nepotrestány. Klíčovým prvkem pro další úspěšný rozvoj Libye je nyní zajištění dodržování práva, zákonné potrestání viníků bezpráví a zajištění bezpečnosti. „Dnešní den je symbolickým milníkem na nelehké cestě libyjského lidu ke svobodě,“ poznamenal Nečas.

Povejšil: Akce NATO smrtí Kaddáfího nekončí

Podle českého velvyslance při NATO Martina Povejšila neznamená Kaddáfího smrt konec operací Severoatlantické aliance v Libyi. Pro ukončení akce spojenců bude klíčové ovládnutí Libye přechodnou vládou. „Je-li pravda, že padla nebo padá i Syrta… tak bych považoval za pravděpodobné, že se ve velmi krátké době dostaneme k nějakému zvažování, co s tou operací dál,“ řekl Povejšil. Stát se tak může již za několik dní, zřejmě ale ne dnes či v pátek.

„Nemyslím si, že ta operace skončí ze dne na den,“ podotkl také Povejšil. Bude totiž prý potřeba ještě určité přechodné vyhodnocovací období, aby byla jistota, že síly věrné Kaddáfímu nebudou schopny se ještě nějak přeskupit a dělat problémy.

„Myslím, že to nebude hrát žádnou roli,“ řekl velvyslanec v reakci na dotaz, zda může mít na ukončení akcí NATO nějaký vliv chycení či smrt plukovníka Kaddáfího, kterou dnes oznámily libyjské povstalecké zdroje. O tom, že toto nebylo podmínkou, v minulých dnech i týdnech opakovaně hovořil i šéf aliance Anders Fogh Rasmussen.