Části satelitu ROSAT dopadly na Zem - kam, se neví

Berlín - Části vysloužilého německého satelitu ROSAT dopadly na Zem, nejspíš do Indického oceánu. Německá kosmická agentura se nejprve obávala, že by mohly zasáhnout jihovýchodní Čínu. Dvouapůltunová družice z velké části shořela při průletu atmosférou.

Německé středisko pro letectví a vesmír (DLR) informovalo, že satelit do atmosféry pronikl mezi 03:45 SELČ a 04:15 SELČ. Přesnou dobu nelze určit, neboť spojení s umělou družicí bylo přerušeno v okamžiku, kdy jí k hranici atmosféry zbýval zhruba půlhodinový let dlouhý 20 tisíc kilometrů. 

DLR odmítl potvrdit spekulace, že satelit se rozpadl na několik částí, které skončily někde v Asii či v Indickém oceánu. „Během několika dnů vyhodnotíme údaje od našich partnerských agentur,“ uvedl představitel DLR. Odborníci předpokládali, že na Zemi by mohly dopadnout zhruba tři desítky částí dvouapůltunového satelitu. Předem ovšem vyloučili, že by trosky mohly zatáhnout Evropu, Afriku a Austrálii, a za nepatrnou označili pravděpodobnost, že družice způsobí větší škody. 

Satelit o velikosti dodávkového automobilu byl vyslán do vesmíru v červnu 1990 s úkolem zkoumat rentgenové záření, které atmosférický obal Země filtruje. Do řídícího střediska poslal mimo jiné snímky Měsíce, mlhoviny Andromeda a poprvé zaznamenal rentgenové záření z komet. Místo plánovaných 18 měsíců byl ROSAT v provozu plných devět let.

Koncem září vyvolal velkou pozornost neřízený pád amerického výzkumného satelitu UARS, který vážil přes šest tun. Pevné části, které mohly průlet atmosférou přečkat, dopadly nejspíše do Tichého oceánu anebo na neobydlená území Kanady.