Bavorská Šumava bude jezdit na vodu a na sluníčko

Mnichov – Bavorská strana Šumavy provádí dosud nejrozsáhlejší celoněmecké praktické testování elektromobilů. Od října je v oblasti nasazeno už 20 „Mini E“ jako služební i soukromé vozy. Modelový projekt E-Wald má ukázat možnosti praktického využití těchto vozidel a zdejší náročná stoupání a kruté zimy mají prověřit, jak obstojí v těch nejtěžších podmínkách. Tiché a rychlé elektromobily jsou v Německu považovány za dopravní prostředky budoucnosti.

Do konce roku 2013 má jezdit v okresech Cham, Regen, Freyung-Grafenau, Straubing, Deggendorf a Passau při zatěžkávacím testu až 150 těchto vozidel nejrůznějších druhů. Plánováno je asi 250 dobíjecích stanic, které by měly flotilu přes rok udržet v chodu. Umístěny budou například na parkovištích hotelů, u památek a veřejných zařízení. Náklady projektu se odhadují na 46 milionů euro (asi 1,1 miliardy Kč).

Od roku 2013 se budou elektromobily pronajímat soukromým osobám, především turistům v bavorské Šumavě. V bavorském příhraničí už mohou téměř rok využívat přes 300 elektrokol z 90 půjčoven, jež byly zřízeny na popud východobavorského turistického svazu ve spolupráci s dodavatelem elektřiny E.ON Bavorsko a hornorakouským výrobcem jízdních kol KTM. Proud pro ně by měl být vyráběn přímo v „e-lese“, tedy ve vodních elektrárnách, zdrojích na biomasu a z fotovoltaických polích.