Nové ruské impérium v Tichomoří shání poddané

Moskva – Ruské impérium vzniklo počátkem 18. století za Petra Velikého a zaniklo s pádem carského režimu roku 1917. Skupina dobrodruhů ho chce teď vzkřísit na územích, která kdysi objevili ruští mořeplavci, tedy na neosídlených tichomořských ostrovech a v Antarktidě.

Anton Bakov, úspěšný podnikatel a nepříliš úspěšný politik pravicového smýšlení, nikdy neměl nouzi o nápady. Jeho poslední projekt vypadá na první pohled jako recese. On sám to ale myslí smrtelně vážně. Chce vzkřísit téměř sto let mrtvé ruské impérium, navíc v odlehlých končinách Tichého oceánu. 

Na gigantický úkol není Bakov sám. Začínali v šesti lidech, kteří se vešli na jednu loď. Od letošního července, kdy ve vodách Tichého oceánu prohlásili Ruské impérium za znovuzrozené, se ale okruh spolupracovníků neustále rozrůstá. „V tomto případě mluvíme o impériu nového typu, impériu 21. století, které nikomu nepřekáží, naopak pomáhá řešit problémy, které jsou za daného systému prakticky neřešitelné,“ říká představitel obrozeného ruského impéria v Moskvě Vladimir Ljulčak. 

„Ruské impérium se obrozuje a povstává jako Fénix z popela. Navzdory všem předpovědím svých nepřátel si osvojuje nová území a ostrovní teritoria.“
Zdroj: russianempire.org


Vprostřed Tichého oceánu leží ostrov nesoucí jméno legendárního nikdy neporaženého ruského vojevůdce z 18. století Alexandra Suvorova a právě ten se má stát centrem obrozeného ruského impéria. Je to neobydlený atol. Anton Bakov s ním má velké plány: „Chtěl bych atol vysušit podobně, jako Holanďani vysušují své poldery ležící pod úrovní moře. Určitě by šlo lagunu uprostřed atolu zatěsnit, odčerpat z ní vodu a už nebudeme mít rozlohu jen půldruhého hektaru, ale desítky, stovky čtverečních kilometrů, kde se budou dát stavět hotely, banky, letiště.“ 

V novém ruském impériu vznikají kanceláře a zastoupení má po celém Rusku i v zahraničí. Nabírají se zájemci o poddanství. Bez ohledu na to, jak extravagantně celá věc vyhlíží, prý už o něj požádaly tisíce zájemců. A mnozí další alespoň přejí projektu úspěch. „Já jsem toho názoru, že by obroda Ruského impéria neškodila. Aby dnešní generace docenily to, za co bojovali jejich předci, kteří hleděli do budoucnosti s vírou, že Rusko jednou bude velkou mocností,“ myslí si obyvatel Moskvy Maxim Sargamonov. 

Otázkou ovšem je, co o tom všem soudí představitelé Cookových ostrovů, kterým atol Suvorova dnes patří. Od tvrzení Antona Bakova, že už s nimi na téma využívání neosídleného teritoria jednal, se totiž šéf úřadu tamního premiéra v telefonickém rozhovoru pro ČT kategoricky distancoval. 

Ruské impérium ožívá (zdroj: ČT24)