Boj proti Izraeli byla naše chyba, řekl Abbás

Jeruzalém – Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás je přesvědčen, že byla chyba, když Palestinci v roce 1947 nepřijali plán OSN na rozdělení tehdejší britské Palestiny na samostatný arabský stát a Izrael. Abbás to řekl v rozhovoru pro izraelskou televizi. Dodal však, že reakce Izraelců na arabskou „chybu“ byla přehnaná. Tvrzení předsedy samosprávy je překvapivé, může se jednat o podnět k novým mírovým rozhovorům s Izraelem.

Arabové dosud vždy tvrdili, že splnění rezoluce Valného shromáždění OSN číslo 181, která měla umožnit vznik samostatných států Izraelců a Palestinců, je třeba zabránit – třeba i násilím. Výsledkem bojů byl vznik Izraele, který zabral i území určené podle rezoluce OSN Palestincům. Podle Mahmúda Abbáse proto neměli Arabové v roce 1947 bojovat proti Izraeli. „Byla to naše chyba, chyba všech Arabů. Ale trestají (Izraelci) nás za to 64 let,“ uvedl Abbás.

Prohlášení předsedy palestinské samosprávy však vyprovokovalo reakci radikálního hnutí Hamas, které ovládá Gazu. Jeho mluvčí zdůraznil, že Abbásův názor se neshoduje s míněním Hamasu. „Nikdo není oprávněn hovořit za palestinský lid a nikdo není oprávněn vzdát se dějinných práv našeho lidu,“ řekl mluvčí Hamasu Farzí Barhúm.

Abbás se zmínil také o rozhovorech s tehdejším izraelským premiérem Ehudem Olmertem v roce 2008. Někdejší americká ministryně zahraničí Condoleeza Riceová ve svých memoárech nedávno přiblížila velkorysou nabídku, kterou tehdy Izrael Palestincům učinil. Podle exministryně Olmert nabídl, že součástí Palestiny bude 94 procent západního břehu Jordánu a za zbytek vyplatí Izrael finanční náhradu. Palestinská samospráva však tehdy byla podle Abbáse ochotna vzdát se nanejvýš 1,9 procenta území západního břehu. Situaci měla vyřešit další jednání na počátku roku 2009, k setkání však nedošlo, protože Palestinci začali bombardovat Izrael raketami, Izraelci vzápětí odpověděli invazí do Gazy.

Podle Abbáse je obtížené obnovit jednání s nynějším izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, který není ochoten k žádným územním ústupkům. Abbás tvrdil, že Netanjahu chce udržet izraelské vojáky na východní hranici budoucí Palestiny ještě 40 let po jejím vzniku. „To dávám raději přednost okupaci,“ prohlásil předseda samosprávy.

Mahmúd Abbás se letos pokusil vytvořit samostatný stát tím, že požádal OSN o uznání Palestiny. V rozhovoru pro izraelskou televizi však přiznal, že se mu nejspíš nepodaří sehnat potřebných devět hlasů v Radě bezpečnosti – zejména když se Spojené státy chystají případné schválení palestinské žádosti vetovat.