Stavět ve východním Jeruzalémě je podle Netanjahua právo a povinnost

Jeruzalém – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obhajuje plány na výstavbu 2000 bytů v části Jeruzaléma, kterou si nárokují Palestinci jako své případné hlavní město. Záměr včera oznámila izraelská vláda. Premiér dnes prohlásil, že výstavba je právo a povinnost Izraele.

Izrael bude stavět v Jeruzalémě, svém „věčném hlavním městě“, kde se mu zlíbí, včetně anektované východní části města, obhajuje rozhodnutí Netanjahu. „Stavíme v Jeruzalémě, protože je to naše právo a naše povinnost, není to trest, nýbrž základní právo našeho lidu budovat své věčné hlavní město,“ prohlásil také Netanjahu. 

Izrael tak reaguje na uznání Palestiny jako člena UNESCO. A kromě výstavby chce také dočasně pozastavit převody peněz palestinské samosprávě. Jde o peníze vybírané Izraelem na celních poplatcích a dani z přidané hodnoty, které přeposílá palestinské samosprávě. Je to přitom měsíčně až 50 milionů dolarů, to odpovídá 30 procentům rozpočtu palestinské samosprávy.

Ohlášenou reakci Izraele odsoudily vzápětí Francie, která hlasovala pro přijetí Palestiny do UNESCO, Evropská unie, Británie a Německo. „Hluboké zklamání“ vyslovily Spojené státy.

Do Gazy míří další malá flotila s humanitární pomocí

Dvě lodi s humanitárním nákladem a propalestinskými aktivisty dnes vypluly z Turecka do palestinské Gazy se záměrem prolomit izraelskou námořní blokádu pásma. V prohlášení to oznámila organizace Freedom Waves (Vlny svobody). Izraelská armáda už varovala, že je připravena zabránit této miniflotile, stejně jako těm předcházejícím, dosáhnout pobřeží Gazy.

Irská loď Saoirse (v galštině svoboda) a kanadská loď Tahrír (v arabštině osvobození) vypluly odpoledne z přístavu Fethiye v severozápadním Turecku a podle předpokladů mají dorazit do Gazy v pátek. Na palubě mají 27 osob, včetně posádky a pozvaných novinářů, a léky a zdravotnický materiál v hodnotě 30 000 dolarů.

První flotila tohoto druhu se dala dohromady v květnu 2010, byla ale zastavena izraelským námořnictvem. Při jeho zásahu přišlo o život devět tureckých aktivistů.