Čtveřice důchodců plánovala teroristické útoky v USA

Georgie – V americké Georgii skončila před soudem čtveřice důchodců, kteří plánovali teroristické útoky směřované na vládní budovy v Atlantě. Ultrapravicoví fanatici chtěli navíc vypustit jedovatý plyn v ulicích několika měst. Inspiraci prý podle dosavadního vyšetřování našli v jisté internetové novele.  K útoku měla čtveřice využít jedovatou látku ricin a výbušniny, federální agenti je ale odhalili a v úterý zatkli.

Čtveřice prošedivělých mužů skončila u soudu poté, co je obžaloba obvinila z přípravy teroristických útoků. Prokuratura tvrdí, že se důchodci ve věku od 65 do 73 let snažili sehnat výbušniny a zbraně s tlumičem. Ty pak chtěli použít při útoku na vládní budovy a úředníky. Dva muži jsou také obviněni z toho, že se pokoušeli získat biologický jed ricin, přitom i miniaturní dávky této látky jsou smrtelné.

Důchodci se údajně při přípravě útoků inspirovali internetovou novelou, ve které autor Mike Vanderboegh píše o útocích malých skupin na americké úřady. Spisovatel upozorňuje, že jeho kniha je čistá fikce. Navíc na svém blogu zapochyboval, že by se čtveřice „senilních dědků“ zmohla na plánování takových útoků.

Sally Yatesová, žalobkyně:

„Soustředíme se na to, že útoky hrozí pouze od mezinárodních násilných extremistů. Tenhle případ ale dokazuje, že bychom měli být ostražití i před vlastními občany, kteří mohou ohrozit bezpečnost.“

Teroristickou stařeckou buňku odhalili vyšetřovatelé díky informátorovi, který se do skupiny infiltroval. Federální agenti sledovali skupinu od 17. března. Jejich zdroj dokonce schůzky s údajnými teroristy natáčel, nahrávky se teď objevily u soudu. „Není pro nás žádná cesta, jak zachránit tuto zemi, jak zachránit Georgii, aniž bychom nedělali něco moc moc nelegálního,“ zaznělo podle nahrávek z úst jednoho z obviněných. Čtveřice si měla údajně vypracovat i seznam vládních zaměstnanců, politiků, novinářů a úředníků, kteří by měli „být odstraněni“.

Dva muži ze skupiny pak měli zjišťovat, jak se vyrábí ricin. Jeden z nich údajně skupině oznámil, že je možné zajistit si pro své potřeby asi 4,5 kg ricinu. Ten se dá získat ze semen běžně pěstované rostliny. Čtveřice podle detektivů chtěla vyrobit plyn a vypouštět ho v hustě osídlených místech z auta. Malá ultrapravicová skupina ale netušila, že místo výbušnin a dalších potřeb od dealerů kupuje jen napodobeniny z rukou tajných agentů.

Reporáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)