Jednání o řecké vládě znovu na mrtvém bodě

Atény - Odstupující řecký premiér Jorgos Papandreu dnes oznámil demisi své vlády a dohodu o vzniku nového koaličního kabinetu s širší podporou v parlamentu než doposud. Ihned potom se ale proces jmenování nové přechodné vlády opět zadrhl na výběru jejího premiéra. Jednání má pokračovat ve čtvrtek dopoledne. Úkolem nového kabinetu je zajistit do únorových předčasných voleb zahraniční finanční pomoc a pokračovat v úsporných ekonomických opatřeních.

Nová vláda měla mít kromě socialistů zajištěnou podporu opozičních konzervativců z Nové demokracie a také krajně pravicové strany Lidová ortodoxní výzva (LAOS). Papandreu navrhl podle serveru týdeníku To Vima na nového ministerského předsedu dosavadního předsedu parlamentu Filippose Petsalnikose, který je členem vládního Panhelénského socialistického hnutí (PASOK). Šéf LAOSu Jorgos Karatzaferis to ale vzápětí odmítl a opustil společné jednání a tím jej i přerušil. Další by se mělo konat ve čtvrtek ráno.

Rozhovor se uskutečnil v úřadu prezidenta Karolose Papuliase, kde byl ještě kromě Papandrea také šéf Nové demokracie Antonis Samaras. Podle To Vima měli definitivně doladit obsazení vlády, v níž měli drtivou většinu tvořit opět socialisté. Jejím členem měl ve stejné funkci zůstat ministr financí Evangelos Venizelos, kterému by dělal prvního náměstka člen ND. Konzervativci měli v kabinetu mít tři zástupce včetně ministra obrany. Za LAOS ve vládě měli být dva ministři.

Na post ministra zahraničí chtěl Papandreu dosadit bývalého viceprezidenta Evropské centrální banky (ECB) Lukase Papadimose, o kterém přitom v těchto dnech média spekulovala jako o horkém kandidátovi na premiéra. Není také ani známo, zda Papadimos s jmenováním souhlasí.

Vůdce řecké opozice Antonis Samaras
Zdroj: ČT24/AP Photo

Kabinet čeká nelehká práce

Nový kabinet tudíž bude muset pokračovat v cestě nastoupené socialisty, která vede ke snižování mezd a důchodů, ke zvyšování daní a k propouštění státních zaměstnanců. To doposud opozice v čele se Samarasem ostře kritizovala.

Nová vláda s nynějším parlamentem budou také muset schválit dohodu eurozóny o potřebě umazání 100 miliard eur z celkového řeckého dluhu 350 miliard a rekapitalizaci bank kvůli zvýšení efektivity záchranného fondu EFSF. Na to se bude vázat i v červenci odsouhlasený druhý záchranný balík pro Řecko ve výši 109 miliard eur, ze kterého mají Atény dostávat peníze až do roku 2014.

Papandreu dnes vyjádřil optimismus nad tím, že se Řecku podaří z dluhové pasti dostat. „Naše cesta je jistější a nadějnější,“ podotkl odstupující premiér s tím, že „vše půjde snáze s podporou více stran“.