Ptačí hnízdo otevřelo své brány, přípravy na olympiádu vrcholí

Peking - Čína otevřela hlavní sportoviště olympijských her, Národní stadion v Pekingu, kterému se přezdívá Ptačí hnízdo. Původně měl být hotový už koncem minulého roku, teď ale dělníci teprve dokončují poslední drobnosti. Na Národním stadionu budou celé olympijské hry začínat i končit, konat se tu budou oba slavnostní ceremoniály.

Necelé čtyři měsíce před začátkem olympiády Čína finišuje s přípravami. Své brány otevřelo Ptačí hnízdo, kde se odehraje kromě jiného úvodní i závěrečný ceremoniál. Zatím ho ale hlídají ozbrojení vojáci. Na stadionu, kam se vejde přes 90 000 diváků, dokončují dělníci poslední drobnosti. Už tento víkend totiž bude stadion hostit první sportovní akci, budou se zde konat mezinárodní chodecké závody.
 
Stadion je zajímavý především svou originální architekturou. „Stadion je jedinečný, je to kombinace funkčního sportoviště a toho, čemu říkám městská socha,“ říká vedoucí týmu architektů Michael K. Y. Kchuo.
 
Čína nechce opakovat hektické scény z předchozích her v Aténách, kdy se přijíždějící olympionici na sportovištích setkávali s finišujícími dělníky. V Pekingu už je hotový plavecký komplex Kostka vody nebo olympijská vesnice pro 17 000 lidí.
 
Peking se také snaží bojovat se smogem. Kvůli němu už například odmítl běžet maraton světový rekordman Haile Gebrselassie. Vláda nařídila omezit dopravu a během her uzavře některé továrny poblíž města. Podle nové studie kalifornské univerzity Čína zřejmě předstihla v produkci skleníkových plynů Spojené státy a stala se světovým znečišťovatelem ovzduší číslo jedna.
 
Číňané se to snaží vylepšit jinak, učí se například správně fandit, pilují anglické fráze nebo zkoušejí spořádaně cestovat veřejnou dopravou. Dbát budou i na bezpečnost, během her bude v akci 80 000 příslušníků různých bezpečnostních složek. Ochránci lidských práv ale upozorňují, že se také výrazně zvýšily represe proti disidentům.