Výsledek řádění tornád v USA: 44 mrtvých

Washington - Už třetí den devastují jihovýchod Spojených států tornáda. Meteorologové spočítali, že jich už udeřilo přes 240. Řádění živlu si vyžádalo 44 obětí a jejich počet nejspíš ještě poroste. Tornáda ničila obchody, domy, obracelo auta. Záchranné týmy stále prohledávají domy, ve kterých by mohli být lidé uvězněni. Bouře přešla územím směrem nad Atlantik. Zatímco některé zasažené státy už opravují, co poničila, jinde teprve škody sčítají.

Trasa prvních jarních tornád kopíruje nechvalně proslulou uličku větrných smrští. Oklahoma, Arkansas, Mississippi. Alabama, Georgia a naposled obě Karolíny a Virginie. Podle guvernérky Severní Karolíny Beverly Perdueové se jen přes tento stát přehnalo na 62 tornád. Letošní jarní vichřice si vyžádala zatím nejvíce obětí od počátku roku.

„Začínáme se vzpamatovávat z největšího úderu tornád od poloviny 80. let. Jenom v našem státě jich bylo 62. Vyhlašuji pro Severní Karolínu stav ohrožení,“ uvedl guvernérka Severní Karolíny Beverly Perdueová. Nejvíce zasaženými státy byly Alabama, Arkansas a Oklahoma. V Alabamě je mnoho obcí bez elektřiny, záchranáři odstraňují popadané kmeny z hlavních komunikací. Alabamský guvernér Robert Bentley vyhlásil ve státě stav ohrožení.

Výsledek řádění tornád v USA (zdroj: ČT24)

Jako první pocítila už v noci na pátek nápor živlů Oklahoma, kde vítr usmrtil dva lidi. Ze států Oklahoma a Texas na jihu USA a ze státu Kansas v centrální části země bylo ústřednímu meteorologickému úřadu hlášeno na 15 tornád. Stát Tennessee vyvázl jen s hustým deštěm a výpadky dodávek elektřiny. Velký počet mrtvých je ve státě Arkansas, kde byly zaznamenány také největší hmotné škody ve vesnických oblastech. Mrtvé hlásily také státy Mississippi, Severní Karolína a Virginie.

Řádění tornáda v USA
Zdroj: ČTK/AP/ČTK