Tisíce Maďarů vyšly do ulic kvůli vládním reformám

Budapešť - Na 10 tisíc maďarských státních zaměstnanců dnes na odborářské demonstraci před sídlem parlamentu v Budapešti protestovalo proti úspornému programu, který zemi naordinovala vláda premiéra Viktora Orbána. Nespokojenost policistů, hasičů, vojáků a celníků vyvolává program vlády schválený minulý měsíc, který omezuje výdaje na podporu v nezaměstnanosti a na předčasné a invalidní důchody.

Maďarská vláda v březnu schválila reformní balík ve snaze udržet pod kontrolou schodek státního rozpočtu. Odboráři žádají, aby se objem prostředků na důchody nesnižoval, a požadují vyplacení kompenzací za několikaleté zmrazení platů a nedostatečnou valorizaci důchodů.

„Chceme platy EU, nikoli bídu,“ volají Maďaři

Někteří účastníci pochodu před parlamentem otevřeli hasičské hydranty, zapálili dýmovnice a spustili sirény. Jiní nesli symbolickou rakev a transparenty s nápisy „Chceme platy EU, nikoli bídu“ a „Cesta do pekel 2011“. Vedení odborů prohlašuje, že protesty budou pokračovat, dokud vláda na požadavky odborářů nepřistoupí.

Vláda premiéra Viktora Orbána letos zavedla rovnou šestnáctiprocentní daň z příjmu fyzických osob a slíbila, že během příštích let vytvoří statisíce nových pracovních příležitostí. Předpokladem je ale podle expertů snížení státního dluhu a reforma důchodového zabezpečení, která se bolestně dotkne statisíců lidí.

Vládnoucí strana Fidesz sice v průzkumech veřejného mínění od loňských voleb podstatně ztratila na oblibě, ale stále si udržuje solidní náskok před opozičními socialisty a krajně pravicovým hnutím Jobbik.