NATO bude útočit, dokud se Kaddáfí nestáhne

Berlín - Severoatlantická aliance bude pokračovat v bojových operacích v Libyi, dokud nepřestanou útoky na civilisty, jednotky Muammara Kaddáfího se nestáhnou a dokud se všem potřebným neumožní přístup k humanitární pomoci. Shodli se na tom ministři zahraničí členských států NATO v Berlíně. Česká republika by podle velvyslance při NATO Martina Povejšila mohla přispět vysláním zdravotníků, pokud by OSN požádala Evropskou unii o humanitární operaci na pomoc Libyi.

Členské státy NATO dnes nicméně nenašly jednoznačnou shodu v tom, zda se aktivněji zapojit do operací proti útokům Kaddáfího jednotek na civilisty v Libyi, jak to požadují Francie a Británie. Bojových akcí v Libyi se účastní šest z 28 zemí NATO - Belgie, Kanada, Dánsko, Norsko, Francie a Británie. Tyto státy vyzvaly k větší účasti ostatní členské země. Například Španělsko se ale aktivněji zapojit nehodlá; Itálie zase zváží žádost libyjských povstalců o zapojení svých sil, potřebovala by však prý slyšet přesvědčivé argumenty.

Podle generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena má aliance povinnost poskytnout pro vojenské operace v Libyi všechny nezbytné zdroje a využít maximum operačních možností v rámci svého mandátu. Hlavní tíha útoků na pozemní cíle nyní spočívá na silách Británie, Francie a Dánska. Rasmussen připustil, že NATO by potřebovalo navíc „několik bojových letounů s přesným naváděním k provádění útoků na pozemní cíle ze vzduchu“.

Alianci k provádění takových útoků denně chybí kolem desítky letounů. Vrchní velitel sil NATO, americký admirál James Stavridis dnes zdůraznil, že více letounů vyžaduje nová taktika Kaddáfího jednotek, které rozmisťují tanky a těžké zbraně v hustě osídlených oblastech. „Chceme-li se vyvarovat civilním obětem, potřebujeme speciální výzbroj,“ poznamenal Stavridis. Celkově by však podle něj mělo 200 letounů a 18 lodí, které mají k dispozici země podílející se na operacích proti Kaddáfímu, stačit. Zejména Británie a Francie požadují zintenzivnění boje proti Kaddáfího jednotkám.

Povejšil: ČR by humanitární akci v Libyi asi podpořila

Pokud OSN požádá Evropskou unii o humanitární operaci na pomoc Libyi, Česká republika by ji velmi pravděpodobně podpořila vysláním zdravotníků. Českým novinářům to dnes při neformální schůzce ministrů řekl velvyslanec ČR při NATO Martin Povejšil. Zdůraznil však, že konečné rozhodnutí v Praze ještě nepadlo. O možném zapojení ČR do potenciální humanitární operace hovořil už v úterý v Lucemburku šéf diplomacie Karel Schwarzenberg. Její podobu ale nechtěl specifikovat, připustil pouze možnou finanční podporu.

Pět rozvojových mocností odsoudilo útoky NATO v Libyi

Představitelé skupiny pěti rozvojových mocností - Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky (BRICS) - na summitu v čínském přímořském středisku San-ja odsoudili nálety NATO v Libyi proti silám Kaddáfího. Podle skupiny útoky aliančních sil nedovoluje rezoluce Rady bezpečnosti OSN k Libyi.

Kaddáfího síly dnes ráno zaútočily na město Misuráta, útok si podle dostupných informací vyžádal 23 mrtvých a desítky zraněných. Letadla NATO dnes udeřila v hlavním městě Tripolisu. Svědci slyšeli nejméně čtyři exploze a palbu z protiletadlových zbraní.

O Libyi také na mezinárodní konferenci v Káhiře jednali zástupci OSN, EU, Ligy arabských států (LAS), Africké unie a Organizace islámské konference. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun a šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová zde znovu vyzvali Kaddáfího k okamžitému odchodu. Pan stanovil tři cíle: dosáhnout a udržovat příměří, zajistit humanitární pomoc a zahájit dialog o budoucnosti země.

Británie zároveň informovala o vyřazení bývalého libyjského ministra zahraničí Músy Kúsy ze seznamu lidí, na které EU kvůli libyjské krizi uvalila finanční sankce. Kúsa minulý měsíc rezignoval na svou funkci a uprchl do Británie. Podle médií chce prozatím zůstat v Kataru, kde se ve středu zúčastnil mezinárodních jednání.

  • Šéfové diplomacií Británie, Španělska a USA William Hague, Trinidad Jimenézová a Hillary Clintonová na berlínské schůzce NATO autor: Markus Schreiber, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2470/246957.jpg
  • Schůzka ministrů NATO autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2471/247013.jpg
  • Velvyslanec ČR při NATO Martin Povejšil autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2471/247003.jpg
  • Hillary Clintonová a Angela Merkelová na berlínské schůzce NATO autor: Michael Sohn, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2470/246956.jpg
  • Letadlo NATO autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2465/246470.jpg