Příznivci Asada napadli několik zahraničních misí

Damašek/Rijád - Stoupenci syrského prezidenta Bašára Asada napadli v sobotu ambasádu Saudské Arábie v Damašku a francouzský a turecký konzulát ve městě Latakia. Turecko proto ze Sýrie evakuuje rodiny diplomatů. Příznivci Asada tak reagovali na stanovisko Ligy arabských států (LAS), která pozastaví Sýrii členství. Státům Ligy se nelíbí, že syrská vláda namísto dialogu s opozicí dál násilně potlačuje protivládní demonstrace. Prezident Asad přitom slíbil, že propustí politické vězně a stáhne armádu z ulic. Desetitisíce demonstrantů mu dnes přišly do syrského hlavního města vyjádřit podporu.

„Obětujeme za tebe svou krev a svou duši, Bašáre,“ skandoval podle agentury Reuters dav, který byl vyzbrojen tyčemi a noži. Přestože ambasáda leží v jedné z nejvíce střežených čtvrtí Damašku, útočníci přemohli ostrahu a vnikli do objektu. Útoku rozvášněného davu ale podle očitých svědků neunikly ani konzuláty Francie a Turecka ve středomořském letovisku Latakia.

provládní demonstrantka

„Arabská liga je jenom loutkové divadlo, kde za drátky tahají skryté ruce.“

provládní demonstrant

„Když budeme takhle odhodlaně a v takovém počtu stát za moudrým vedením prezidenta Bašára Asada, to rozhodnutí se určitě zruší. Stejně je neplatné.“

Podle ministerstva zahraničních věcí Saúdské Arábie syrské bezpečnostní síly nepřijaly adekvátní opatření, jimiž by davu zabránily v řádění. Demonstranti se prý nějaký čas zdržovali v objektu, než je syrská ostraha vykázala ven. Saúdskoarabský velvyslanec přitom v Sýrii na protest už dávno není. K incidentu došlo v noci, kdy se zde žádní zástupci nevyskytovali, tudíž nedošlo k žádnému zranění.„Království Saúdské Arábie tento incident důrazně odsuzuje. Zodpovědnost za bezpečnost a ochranu saúdských zájmů i obyvatel padá na syrské úřady,“ prohlásilo saúdské ministerstvo.

Obdobným způsobem se choval také dav v Latakii, která se nachází zhruba 330 kilometrů severně od Damašku. Terčem útoku se podle místních obyvatel staly konzuláty Francie a Turecka. Mluvčí francouzského ministerstva zahraničních věcí ale řekl, že Francie má v Latakii pouze honorární konzulát. O tom, že byl úřad napaden, nic nevěděl.

Telefonát Břetislava Turečka (zdroj: ČT24)

Na manifestaci na podporu Asada přišly v Damašku desetisíce lidí 

Demonstranti v řádu desítek tisíců dnes přišli do Damašku podpořit Asada, neboť stejně jako on nesouhlasí s vyloučením Sýrie z Ligy arabských států (LAS). „Lid chce Bašára Asada,“ provolávali podle agentury AFP demonstranti na náměstí v centru města. Někteří zpívali vlastenecké písně a mávali portréty syrského prezidenta. Syrská televize odvysílala záběry z další demonstrace na jiném místě v metropoli i ze shromáždění v několika dalších městech.

Na provládním shromáždění zorganizovaném syrskými úřady ve městě Hamá ale syrské síly podle místních aktivistů zastřelily čtyři lidi, kteří skandovali hesla proti Asadovi.

Proti Bašáru Asadovi se navíc kromě arabských vůdců začíná stavět i část jeho vlastní rodiny, která přešla na druhou stranu. „Prezident musí vrátit moc lidu a zastavit krveprolití. Musí se zahájit reformy a on musí rezignovat. Pokud se domnívá, že může zůstat u moci a pokračovat v prolévání krve, je to nepřijatelné,“ myslí si strýc syrského prezidenta Rifát Asad. Pro řadu lidí je ale Rifát Asad nepřijatelná figura. Podle nich právě on vedl na rozkaz svého staršího bratra krvavé potlačení protivládního hnutí ve městě Hamá v roce 1982.

Sýrie chce svolat mimořádný summit arabských států 

Sýrie chce mimořádný summit arabských států o krizi v zemi. Podle oficiálního prohlášení, které citovala syrská agentura SANA, Damašek rovněž vyzval arabské státy z LAS, aby poslaly své ministry přesvědčit se o situaci přímo v terénu a dohlédnout na realizaci plánu na řešení krize v zemi.

Plán, který navrhly státy LAS, počítá v první řadě s ukončením násilností. Sýrie na něj minulý týden v úterý údajně bez výhrad přistoupila. Podle organizací na ochranu lidských práv ale násilnosti proti civilnímu obyvatelstvu v zemi pokračují.

LAS chce Sýrii ve středu vyloučit

Na sobotním jednání LAS, jejímž členem je i Saúdská Arábie, rozhodla o pozastavení členství Sýrie. Zároveň vyzvala syrskou armádu k ukončení násilností a upozornila, že pokud bude konflikt v Sýrii pokračovat, obrátí se na OSN a na mezinárodní organizace, které se zabývají lidskými právy. Současně LAS vyzvala všechny proudy syrské opozice k účasti na setkání v sídle ligy, kde mají hledat shodu ohledně vedení země během příštího přechodného období.

Damašek zástupce zemí Ligy arabských států vyzval, aby zemi navštívili do doby, než vstoupí v platnost její rozhodnutí o pozastavení členství Sýrie v uskupení. To by mělo začít platit ve středu.

Podle šéfa německé diplomacie Guida Westerwelleho, citovaného agenturou DPA, další sankce proti Sýrii v pondělí přijmou ministři zahraničí Evropské unie. Mají mít podobu finančních restrikcí i cestovních omezení namířených vůči jednotlivcům.

Louay Hussein, koordinátor „Budování syrského státu“

„Rozhodnutí Ligy arabských států postavilo syrskou otázku na mezinárodní pole, otevřelo cestu tomu, aby se ve věci Sýrie začalo angažovat mezinárodní společenství a Rada bezpečnosti OSN.“ 

Začátek protestů proti Asadovu režimu vypukl v polovině března. Podle OSN bylo při nepokojích dosud zabito asi 3 500 lidí. Syrské úřady z násilností viní skupiny ozbrojenců, kteří prý zabili 1 100 policistů a vojáků. Násilnosti v Sýrii pokračují i přesto, že Damašek na mimořádném zasedání ministrů zahraničí LAS 2. listopadu přijal plán arabských států na řešení krize v zemi.

Nepokoje v Sýrii (zdroj: ČT24)