USA posilují vojenskou přítomnost u protinožců, Čína zuří

Canberra - USA příští rok posílí svůj kontingent v Austrálii o 250 příslušníků námořní pěchoty. Na společné tiskové konferenci s australskou premiérkou Julií Gillardovou to v Canbeře sdělil americký prezident Barack Obama. USA tím podle něj posilují přítomnost v tichomořské oblasti. Podle Gillardové se počítá s tím, že americký kontingent bude postupně navýšen na celkem 2 500 vojáků.

Obama Peking ujistil, že posílení amerického kontingentu není znamením obav z Číny. „Myšlenka, že se obáváme Číny, je omyl. Myšlenka, že se ji snažíme vyloučit, je omyl,“ prohlásil. Čína však přesto tvrdí, že Austrálie využívá své vojenské základny, aby pomáhala Spojeným státům poškozovat čínské zájmy.

Podle australské premiérky Julie Gillardové se počítá s tím, že americký kontingent v Austrálii bude postupně navýšen na celkem 2 500 vojáků. Nová dohoda s Austrálií nezahrnuje vytvoření trvalé základny, ale spíš využití území pro přesuny vojsk. USA tak získají lepší přístup k Jihočínskému moři, než mají nyní ze základen v Japonsku nebo v Jižní Koreji. Američtí vojáci a letectvo budou operovat ze severoaustralského Darwinu. Mohly by tak rychleji reagovat na případné humanitární krize a problémy s bezpečností v jihovýchodní Asii, kde roste napětí kvůli územním sporům v Jihočínském moři. Kromě jednotek a letadel Washington do přístavního města přesune lodě a vozidla.

Dosud jedinou americkou základnou v Austrálii je tajné americko-australské monitorovací středisko v Pine Gap v centrální Austrálii, stovky příslušníků amerických obranných sil jsou však v zemi na výměnném programu.

  • Čínské pobřeží obklopuje prstenec spojenců USA zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3038/303730.jpg
  • Barack Obama na návštěvě Austrálie zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3038/303727.jpg
  • Barack Obama a Julia Gillardová zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3038/303726.jpg
  • Barack Obama na návštěvě Austrálie autor: Susan Walsh, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3036/303550.jpg
  • Barack Obama na návštěvě Austrálie autor: Susan Walsh, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3036/303549.jpg
  • Barack Obama na návštěvě Austrálie zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3038/303728.jpg

USA už v minulosti oznámily, že plánují vyslat vojenské lodě do Singapuru. Tento krok, stejně jako posilování kontingentu v Austrálii, se považuje za výraz rostoucích obav z agresivity, kterou v minulých letech začala projevovat Čína. Peking investuje do námořnictva miliardy dolarů a mimo jiné v srpnu otestoval svou první letadlovou loď. Pohání ho touha kontrolovat Jihočínské moře. Právě tudy dostává většinu dodávek ropy, tudy posílá do světa své gigantické exporty. Bez obojího by Čína rychle zkolabovala. I proto se jí americko-australská smlouva vůbec nelíbí. Ani Amerika se přitom nechce vzdát dominance na mořích, která se mění v nejvytíženější obchodní dálnice světa. Čínské pobřeží navíc obklopuje prstenec amerických spojenců, kteří sdílejí obavy z rostoucí čínské moci. Tím spíš, že Pentagon musí škrtat ve výdajích - v příštích deseti letech o 400 miliard dolarů.

Austrálie je považována za dobrého spojence USA a Obamova nynější návštěva je načasována na 60. výročí vojenské spolupráce obou zemí. Americký prezident má ve čtvrtek vystoupit v australském parlamentu. V projevu se hodlá zaměřit na roli USA v asijské tichomořské oblasti. Z Austrálie bude pokračovat na indonéský ostrov Bali na summit zemí jihovýchodní Asie (ASEAN).

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)