Střelec obviněn z pokusu o vraždu Obamy

Washington - Mladík podezřelý z páteční střelby na budovu Bílého domu ve Washingtonu byl dnes obviněn z pokusu o zavraždění amerického prezidenta Baracka Obamy či jeho spolupracovníků. Zřejmě mu za to hrozí až doživotní vězení.

Jednadvacetiletého Oscara Ramira Ortegu-Hernandeze zatkli ve středu s podezřením, že střílel 11. listopadu z automatické pušky ze vzdálenosti asi600 metrůna Bílý dům. V jednom z jeho oken s neprůstřelným sklem se našla kulka.

Zjevně duševně nevyrovnaný mladík byl „posedlý“ Obamou, jak uvádí agentura AP s odkazem na zdroj blízký vyšetřování. Muž prý věřil, že zaútočit na Bílý dům je jeho boží poslání. Kulka se měla najít na okně místnosti, která patří k prostorám, kde Obamova rodina ve Washingtonu žije. V době incidentu ale americký prezident i s celou rodinou pobýval v Kalifornii.

„Ano, paní,“ odpověděl mladík po vyslechnutí obvinění u federálního soudu v Pittsburghu na otázku, zda rozumí. Seděl klidně, měl volné ruce, ale spoutané nohy. Souzen má být ve Washingtonu.